2 C
Zvornik
20. април 2024.

Potpisan Protokol o socijalnoj zaštiti i inkluziji djece sa smetnjama u razvoju

Zamjenik načelnika opštine Zvornik Bojan Ivanović i predstavnici 18 institucija i organizacija koje se bave pitanjima socijalne zaštite i inkluzije potpisali su danas u Zvorniku Protokol o postupanju i saradnji nadležnih institucija i organizacija s ciljem unapređenja multisektoralnog pristupa socijalne zaštite i inkluzije djece/mladih sa smetnjama u razvoju i njihovih roditelja/staratelja uvođenjem referalnog mehanizma.
Ivanović je ocijenio da se radi o veoma važnom projektu za naše društvo.

– Ovim Protokolom Opština Zvornik preuzima obavezu da osigura kontinuiran rad Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju i njenog Operativnog tima, kontinuiran rad Stručne komisije za procenu potreba i usmeravanje dece i omladine sa smetnjama u razvoju i koordinira aktivnosti sa predstavnicima mjesnih zajednica u oblasti socijalne zaštite i inkluzije. Opština će takođe iz svog budžeta izdvojiti određena srestva kako bi se opremio Centar za podršku djece ometene u razvoju – rekao je Ivanović.

Šefica kabineta načelnika opštine Zvornik Dušica Savić istakla je da Protokol definiše obaveze svih potpisnika kada je u pitanju pomoć djeci i mladima sa posebnnim potrebama.

– Zahvaljujući ovom projektu, pored potpisivanja ovog Protokola, UNICEF je opštini Zvornik odobrio 20.000 KM od čega je 10.000 KM usmjereno ka Centru za socijalni rad za poboljšanje uslova rada, a druga polovina će biti usmjerena na Centar za podršku djeci i mladima sa posebnim potrebama. Pored tih sredstava, Opština Zvornik će vlastitim sredstvima prilagoditi postojeći objekat u okviru kojeg će biti i zvanično otvoren Centar za podršku djeci i mladima u stanju posebnih potreba gdje će biti omogućeno da sa njima rade stručnjaci koji će im pomoći u njihovoj svakodnevici – istakla je Savićeva.

Predsjednica Komisija za socijalnu zaštitu i inkluziju Biljana Milić napomenula je da se kroz projekat želi olakšati ostvarivanje prava, te poboljšati kvalitet i proširiti obim usluga za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju, kao i njihove roditelje i staratelje.
– Zajedno sa Operativnim timom, uz konsultantsku pomoć UNICEF-a, izradili smo „Analizu situacije u oblasti socijalne zaštite i inkluzije na području opštine Zvornik“ i „Akcioni plan jačanja sistema socijalne zaštite i inkluzije na području opštine Zvornik 2015-2016“ koji je Skupština opštine Zvornik jednoglasno usvojila. Iako su u ovim dokumentima identifikovane četiri socijalno ugrožene grupe stanovništva, prioritet je dat djeci i mladima sa problemima u razvoju i njihovim roditeljima i starateljima. To je učinjeno na osnovu broja lica, radi se o njih 267 koji su kategorizovani, i procjene kompleksnosti problema sa kojima se oni suočavaju – rekla je Milićeva.
Jasmina Babić, voditeljica UNICEF komponente Projekta razvoja i saradnje u regiji Birač, rekla je da se ovaj Projekt sprovodi u saradnji ove agencije, UNDP-a i UNHCR-a na području opština Zvornik, Bratunac, Milići, Srebrenica i Vlasenica.
– Danas je potpisan Protokol o postupanju i saradnji, jer je bitno da se svi relevantni sektori uključe u ovakav sistem pružnja usluga, pa su tako Protokolom obuhvaćeni sektori poput lokalne uprave, socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovnih ustanova, te policija, i nevladine organizacije, dakle svi koji mogu pomoći da se poboljša položaj ovih kategorija. Naš je cilj da mobilišemo lokalne resurse i omogućimo da nadležne isntitucije ujedine resurse tako da svaka svojom uslugom nadogradi prethodnu uslugu kako bi lice odnosno porodica imala što obuhvatnije usluge – istakla je Babićeva.
Uz podršku UNICEF-a su odštampani plakati koji će biti polepljeni na vidnim mestima u institucijama i organizacijama, kao i leci koji će biti deljeni građanima s ciljem da se doprinese formiranju i širenju jasne slike o tome koje usluge su dostupne deci sa smetnjama u razvoju i načinu pristupa tim uslugama, odnosno o tome kada, kako i koga kontaktirati u slučajevima narušavanja najboljih interesa dece sa smetnjama u razvoju .
Protokol su potpisali, pored zamjenika načelnika Ivanovića ispred Opštine Zvornik i predstavnici Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, Dječijeg vrtića „Naša radost“, svih osnovnih i srednjih škola, Stanice javne bezbjednosti, Udruženja građana „Zvonik“, Humanog društva „Osvit“, udruženja „Ruka ruci“ i „Naši Anđeli“ i Opštinske organizacije Crvenog krsta.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se