8.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Potpisan Memorandum o saradnji između muzičkih škola iz Zvornika i Pingaua

ZVORNIK – Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović i direktori zvorničke Osnovne muzičke škole Ljubiša Popović i Muzičke škole „Erchercog Johan“ iz austrijskog grada Pingaua Andreas Ebner potpisali su danas Memorandum o saradnji između ove dvije muzičke škole.

Stevanović je ocijenio da današnji događaj označava početak velike saradnje između zvorničke muzičke škole i slične škole u Pingauu.

– Želim predstavnicima ovih škola da im saradnja bude uspješna, a naša lokalna zajednica biće im pri ruci, a nadam se i gradić Pingau. Želim da nastavnici i učenici kroz saradnju, uzajamne posjete i razmjenu iskustava unaprijede svoja znanja i da i jedni i drugi idemo naprijed – poručio je Stevanović.

Popović je istakao da mu je čast i zadovoljstvo što je upriličen današnji događaj.

– Ovaj Memorandum nas obavezuje da nastavimo da postavljamo ispred sebe ciljeve na kojima bi mogli da usavršavamo znanja i unapređujemo nastavni plan i program. Možemo mnogo da naučimo od naših prijatelja iz Austrije koja ima tradiciju klasične muzike, a koja se izučava u našoj školi. Mogu da najavim i prve kontakte učenika, jer je već dogovoreno da u zadnjoj sedmici juna naši učenici, nastavnici i Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“ posjete Pingau i ondašnju Osnovnu muzičku školu – rekao je Popović.

Ebner je ocijenio da je danas veliki dan za obje muzičke škole.

– Srećni smo što smo danas potpisali Memorandum o saradnji, radujemo se povezivanju i razmjeni kultura. Takođe, radujemo se iniciranju projekta pred Evropskom Unijom pod nazivom „Mi govorimo muzikom“, kao i predstojećoj prvoj posjeti predstavnika Osnovne muzičke škole iz Zvornika – izjavio je Ebner.

Ideja za potpisivanje Memoranduma potekla je od vojnika austrijskog kontigenta LOT-a iz Bratunca, a kroz redovnu saradnju sa zvorničkom muzičkom školom. Oni su danas prisustvovali potpisivanju Memoranduma.

Pored ovog događaja, danas su direktor Gradskog orkestra Pingaua Alfred Honingšnabl i predsjednica Prvog zvorničkog pjevačkog društva „Izvornik“ Dušica Savić potpisali inicijalni dokument za zajednički nastup sa projektom „Mi govorimo muzikom“ za odobravanje sredstava kod Evropske Unije.

Popović je saopštio da su mu danas načelnici Stevanović i opštine Milići Živojin Jurošević uputili inicijativa za otvaranje isturenih odjeljenja Osnovne muzičke škole u područnom odjeljenju čelopečke škole „Desanka Maksimović“ u Oraovcu i u Milićima.

– Inicijativa je upućena na osnovu ankete među roditeljima i mi ćemo pokrenuti proceduru kod resornog ministarstva za dobijanje dozvole da se otvore ova isturena odjeljenja. To za našu školu mnogo znači, ali i za ova područja, jer će učenici ostvariti pravo na ovaj vid obrazovanja, a pogotovo na muziku koja čovjeka čini boljim – rekao je Popović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se