5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Porošenko: Neprihvatljivi ruski uslovi

MINSK – Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je danas da, nažalost, „nema još dobrih vijesti“ sa maratonskog sastanka u Minsku i da je Rusija postavila neprihvatljive uslove.

„Postavljeni su uslovi koje smatram neprihvatljivim“, rekao je ukrajinski predsjednik, ne želeći da ide u detalje, prenijela je agencija AFP.

„Proces (pregovaranja) je u toku“, rekao je za vrijeme pauze poslije više od 14 sati razgovora vidno umorni Porošenko.

„Postoji uvijek nada“, rekao je Porošenko, koji je dodao da su on, ruski predsjednik Vladimir Putin, francuski predsjednik Fransoa Oland i njemačka kancelarka Angela Merkel u „neprekidnim razgovorima“.

„Mi smo u stalnim razgovorima, kao što vidite, situacija je veoma teška, Angela Merkel i predsjednik Fransoa Oland nam mnogo pomažu, ali zasad situacije je teška“, istakao je Porošenko.

Merkelova, Oland i Putin su, kako je prenijela agencija Tass, poslije više od 14 sati otišli da razgovaraju iza zatvorenih vrata sa Putinom, dok je Porošenko bio u drugoj prostoriji za to vrijeme.

Poslije toga se četvoro lidera vratilo u prostoriju gdje su nastavljeni razgovori, prenijele su agencije Tass i Rojters.

Od srijede popodne u predsjedničkoj palati u Minsku su „zaključani u razgovorima“ Putin, Porošenko, Oland i Merkelova, pokušavajući da dođu do sporazuma o okončanju desetomjesečnog ukrajinskog konflikta, u kojem je više od 5.300 ljudi poginulo.

Vašington je otvoreno najavio da će naoružati ukrajinsku vojsku radi odbrane od „ruske agresije“.

Time su se pojavila strahovanja da bi mogao da se vodi rat preko posrednika u srcu Evrope između nekadašnja dva hladnoratovska neprijatelja, navela je britanska agencija.

Lideri četiri zemlje imaju za cilj da postignu primirje u području Donbasa u narednih 48 sati, prenijela je Ria Novosti.

Zapadne agencije su ocijenile da su razgovori četiri lidera, koji su počeli kratkim rukovanjem Putina i Porošenka, „napeti“ i da imaju za cilj zaustavljanje najveće krize između zapada i istoka od okočanja hladnog rata.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se