15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Pivo u borbi protiv demencije

Evo nečega što će obradovati sve ljubitelje piva, jedan sastojak ovog pića štiti moždane ćelije od oštećenja povezanih s demencijom i Parkinsonovom bolešću.

Naravno to ne znači da sada treba da navalite na pivo i tako osigurate dobro pamćenje u starosti, već da vrijedi istražiti čitavu stvar, piše Telegraf.

Aktivna supstanca koja je ispitivana zove se ksantohumol i nalazi se u hmelju, pa i u pivu. Pripada porodici flavonoida, koji se nalaze u različitim biljkama i često im daju boju. Interesovanje za ove supstance je poraslo u posljednjih nekoliko godina, zbog njihovog blagotvornog dejstva na zdravlje.

Brojna istraživanja pokazala su da flavonoidi pozitivno utiču na rad srca, a mogu da pomognu i kod liječenja kancera i raznih upala, a posebno su poznati kao jaki antioksidansi.

Tokom normalnih metaboličkih procesa u našem mozgu se stvaraju određeni molekuli koji oksidacijom mogu naneti štetu neuronima. To poslije nekog vremena može rezultirati neurodegenerativnim stanjima kao što je Alchajmerova ili Parkinsonova bolest.

Budući da je ksantohumol jak antioksidans, naučnici su odlučili da ispitaju da li je moguće da ta supstanca zaštiti neurone od degeneracije prouzrokovane oksidacijom.

Izložili su u posudi neurone pacova ksantohumolu i zatim ih oštetili oksidacijom. Ksantohumol ne samo da je izbacio reaktivne molekule već je i regulisao funkcionisanje određenih gena koji štite neurone od oksidacije.

Sigurno će se sprovesti još mnoga istraživanja, pogotovo na živim organizmima, ali neki naučnici su već sada ubjeđeni da je ksantohumol kandidat za borbu protiv Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se