14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Pazite: Ove tri aplikacije uništit će vaš mobitel ako ih instalirate!

Milioni korisnika još imaju problema s pop-up prozorima te još ne znaju što te probleme uzrokuje.

Pametni telefoni, popularni pametni telefoni, neizostavan su dio svakodnevice. Ali sa sobom nose i niz opasnosti koje im prijeti, a samim tim i njihovim vlasnicima. Za Android operativni sistem tri aplikacije koje su dostupne na servisu Google Play, mogu biti posebno štetne, piše “Dnevno.hr“.

Prije nego što je Google postao svjestan opasnosti koju predstavljaju aplikacije “Durak Card Game”, “Russian History” i aplikacija koja oponaša IQ test na ruskom jeziku, one su već dostigle razinu popularnosti koju ima na primjer već daleko poznati “Candy Crush”.

Popularnost aplikacija dovela je do toga da milioni korisnika dožive probleme zbog masovnog iskakanja tzv. pop-upsa, odnosno pop-up prozora.

Nakon što korisnici preuzmu i instaliraju aplikacije, one bi “sačekale” prije nego što napadnu. Naime, problemi počinju tek nakon što korisnici preuzmu dodatne aplikacije kako bi se prikrio uzrok problema. Spomenuti pop-up prozori korisnicima uporno predlažu preuzimanje štetnih aplikacija koje dodatno zagušuju pametni telefon te sakupljaju privatne podatke korisnika.

Liz Markman iz kompanije Google izjavila je da su tri aplikacije povučene sa servisa Google Play, no sumnja se da milioni korisnika još imaju problema s pop-up prozorima te još ne znaju što te probleme uzrokuje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se