14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Pavić: Biće potpisana izjava o evropskim integracijama

Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je da će potpisati izjavu o evropskim integracijama BiH, jer je uvažena većina prijedloga ove stranke u odnosu na prvobitnu verziju izjave. 

Pavić je rekao da su uvaženi osnovni stavovi DNS-a, odnosno da se poštuju institucije BiH, Dejtonski mirovni sporazum, ustavi BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, te institucije koje provode, prije svega ekonomske i socijalne mjere, predviđene ovom izjavom jer su za njih u potpunosti nadležni entiteti. 

„Najvažniji stav koji je uvršten u preambuli jeste da će se sve raditi na bazi Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustava BiH i entiteta“, rekao je Pavić na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Predsjedništva DNS-a. 

On je naveo da nije izričito uvršten stav ove stranke koji se odnosi na to da ovom izjavom i radnjama koje će proisteći nema prenosa nadležnosti sa entiteta na nivo BiH, ali da se to i podrazumijeva s obzirom da je navedeno da će se poštovati ustavno uređenje BiH. 

„DNS je proevropski orijentisana stranka na kursu evropskih integracija i želimo da put ulaska u EU bude što kraći“, istakao je Pavić. 

On je dodao da su se pojavile spekulacije da će nakon potpisivanja izjave početi pritisci na policiju, na privatizaciju „Elektroprivrede“ i slično, ali da DNS neće nikada prihvatiti privatizaciju nacionalnih dobara. 

„DNS neće podržavati unitarizaciju BiH i privatizaciju javnih dobara“, naglasio je Pavić. 

On je dodao da je prvobitna verzija izjave bila vrlo pogubna za ustavno uređenje BiH, te da je tada opozicija ćutala i to prihvatila, ali da se oglašava sada kada su DNS, SNSD i SP uspjeli da uvrste da se poštuje ustavno uređenje. 

„Zbog svoje podaničke politike htjeli su u jednom trenutku da gurnu Republiku Srpsku u provaliju iz koje poslije ne bi bilo povratka. Ne mogu govoriti da je prvi nacrt isti, niti mogu govoriti o svom doprinosu konačnoj verziji izjave“, naglasio je lider DNS-a. 

On je zaključio da su izjavom promijenjeni prvobitni ciljevi EU prema BiH, odnosno ranija pitanja u vezi sa odlukom „Sejdić-Finci“, mehanizmom koordinacije i vojnom imovinom, te da su sada naglašena socijalna i ekonomska pitanja. 

Predsjedništvo nije razgovaralo o kadrovskim pitanjima

Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je da se Predsjedništvo stranke nije danas bavio kadrovskom politikom, ali da su ti razgovori započeti sa koalicionim partnerima – SNSD-om i Socijalističkom partijom. 

„Nije nikome stalo da što brže dođe do nekog radnog mjesta i slično, nego je važno da utvrdimo principe koji će poboljšati rad određen institucije“, rekao je Pavić novinarima u Banjaluci nakon sjednice Predsjedništva DNS-a. 

On je rekao da DNS dobija samo ono što je „zaradio“, a ne što traži, odnosno da prema procentu učešća u vlasti ima i broj odgovornih funkcija. 

„DNS neće tražiti mjesto za koje nema kadrove koji mogu voditi taj posao“, naglasio je Pavić. 

Upitan da prokomentariše odluku DNS da podrži promjene u Skupštini opštine Gradiška, Pavić je rekao da je došlo do promjena u gradiškom SDS-u i da je s tim u vezi normalno da se DNS opredijeli s kojom će strujom ići. 

„Opredijelili smo se da formiramo vlast u kojoj će biti manje turbulencija i za koju mislimo da će moći dati veći doprinos razvoju Gradiške“, zaključio je Pavić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se