10.4 C
Zvornik
23. април 2024.

PAD DEBALJCEVA: Pogledajte masovnu predaju ukrajinskih vojnika

Proruski separatistički pobunjenici na istoku Ukrajine nastavili su i tokom noći napad na željeznički čvor u Debaljcevu koje još drže ukrajinske trupe, a ima vijesti da se stotine Ukrajinaca predaju, saopštila je danas pres služba proruskih snaga DAN.

„U Debaljcevu je masovna predaja oružja ukrajinskih snaga. Tih ljudi ima na stotine“, rekao je zvaničnik proruskih snaga Maksim Leščenko.

Žestoke borbe oko grada koji povezuje dva glavna separatistička uporišta – Donjeck i Lugansk – nastavljaju se uprkos sporazumu o prekidu vatre koji je stupio na snagu u nedelju, a koji je podrazumjevao i da juče počne povlačenje teškog naoružanja sa prve linije fronta.

Portparol ukrajinske vojske Anatolij Stelmah danas je u kratkom obraćanju koje je prenosila televizija naveo da su tokom noći pobunjenici izveli pet artiljerijskih napada na Debaljcevo.

Vjeruje se da su stotine, ako ne i hiljade ukrajinskih vojnika zarobljene u Debaljcevu. Separatisti su naveli da su preuzeli kontrolu nad gradom i ponudili su Ukrajincima mogućnost da se predaju i polože oružje, što je tvrdnja koju Kijev poriče.

Promzrli ukrajinski vojnici u Debaljcevu
Promzrli ukrajinski vojnici u Debaljcevu

Pobunjeničke snage vratile su rano jutros reportera agencije AP sa kontrolnog punkta kod Uglegorska, oko 10 kilometara zapadno od Debaljceva, te nije uspio da provjeri situaciju tamo, osim da se iz neposredne blizine, sa pobunjeničke strane, čuje artiljerijska paljba.

Kijev je priznao da su neki njegovi vojnici zarobljeni u Debaljcevu, ali nije iznio detalje o tome koliko ih je uhvaćeno, ali je komandant provladinih jedinica Semen Semenčenko izjavio da su vladine snage otpočele povlačenje iz Debaljceva.

„Povlačenje snaga iz Debaljceva se odvija po planu i organizovano“, rekao je Semenčenko, koji je dodao da „neprijatelj nastoji da presječe put i spreči izlaz vojnika“.

[mom_video type=“youtube“ id=“p5xzEh_meJc“]

Portparol pobunjenika Eduard Basurin rekao je da su stotine ukrajinskih vojnika opkoljeno u Debaljcevu. Ruska državna televizija prikazala je danas snimke nekoliko desetina Ukrajinaca koje pobunjenici sprovode jednim seoskim putem.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je juče u Budimpešti ukrajinske vlasti da ne sprečavaju svoje vojnike, opkoljene u Debaljcevu, da polože oružje.

On je dodao da je ono što se dešava u Debaljcevu moglo da se predvidi, pošto su proruski separatisti opkolili grad u trenutku pregovora o sporazumu.

[mom_video type=“youtube“ id=“ojdgaKBdwoQ“]

Putin je, takođe, kazao da su SAD, koje se zalažu za naoružavanje ukrajinske vojske, već isporučile oružje Kijevu.

Istakao je da se kriza u Ukrajini ne može riješiti vojnim putem, već samo pregovorima, kao i da prošlonedeljni sporazum iz Minska pruža mogućnost za mirno riješenje ukrajinske krize.

Putin je dodao da se uprkos sukobima u Debaljcevu, prekid vatre „manje više poštuje“ duž linije fronta.

TANJUG/Beta

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se