23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Ovsena kaša za vitku liniju

Najnovije istraživanje otkrilo koja vrsta doručka je naš najbolji saveznik u borbi protiv kilograma, koja može da se kombinuje s brojnim namirnicama.

Navikli ste da doručkujete svaki dan jer znate koliko je doručak najvažniji obrok u danu, posebno ako želite da smršate. Ali ukoliko već oko 10 ili 11 ponovo počinjete da osjećati glad, možda morate da počnete da razmišljate o tome da pametnije birate taj najvažniji obrok u danu? A odličan izbor je upravo ovsena kaša, to potvrđuje i najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Annals of Nutrition & Metabolism.

Istraživanje je obuhvatilo 36 muškaraca i žena koji su bili raspoređeni u tri različite grupe: prva je jela ovsenu kašu za doručak, druga je jela cornflakes, a treća je preskakala doručak i pila samo vodu. I prva i druga grupa unosile su 350 kalorija ukupno. Kroz iduća tri sata svi učesnici su morali u više navrata da bilježe stanje sitosti, a davali su i uzorke krvi kako bi im se pratio nivo šećera i insulina u krvi. Nakon toga su svi dobili isti ručak koji su trebali da konzumiraju sve dok se ne bi do sitog najeli.

Kao što su i očekivali, naučnici su potvrdili da je grupa ljudi koja je jela ovsenu kašu bila najmanje gladna u toku jutra i podneva, te su pojeli i 31 posto manje kalorija za ručak. Osim toga ovsena kaša je imala najpovoljnije dejstvo i kod osoba s prekovremenom masom, oni su konzumirali čak 50 odsto manji unos kalorija tokom ručka.

Ispitanici koji su doručkovali kukuruzne pahuljice imali su već tri sata nakon doručka jednak osjećaj gladi kao i ispitanici koji su samo pili vodu (a i pojeli su jednak broj kalorija za ručak kao i osobe koje nisu ništa doručkovale).

Zbog čega je to tako iako su ispitanici pojeli istu kalorijsku vrijednost cornflakesa i ovsene kaše? Zbog toga što se ovsena kaša duže zadržala u želucu, dok cornflakes (koji ima visok nivo šećera) uzrokuje veliki porast glukoze u krvi, ali i njen brzi i nagli pad.

Ovo istraživanje samo je još jedno u nizu koje potvrđuje koliko je ovsena kaša korisna ako želimo da skinemo kilograme, jer onih 31 i 50 odsto manje unesenih kalorija svakako će se osjetiti i vidjeti kroz duži period.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se