10.9 C
Zvornik
23. април 2024.

Otac interneta: Sve što imamo na računarima mogli bi izgubiti

Sadašnji hardver i softver zastariće i postati nefunkcionalan pa se bojim da buduće generacije neće ništa znati o 21. vijeku jer ćemo ući u „digitalni mrak“

Vint Cerf, čovjek kojeg nazivaju i „ocem interneta“, rekao je kako je zabrinut da će sve fotografije i dokumenti koje spremamo na naše računare biti izgubljeni. 

– Sadašnji hardver i softver zastariće i postati nefunkcionalan pa se bojim da buduće generacije neće ništa znati o 21. vijeku jer ćemo ući u „digitalni mrak“.

Cerf trenutno obavlja funkciju Guglovog potpredsjednika, a svoje najveće strahove iznio je na konferenciji u San Hozeu. Fokus svoga rada zato je stavio na rješavanje problema koji bi mogao izbrisati našu istoriju, javlja BBC News.

– Naš život, naša sjećanja i pregršt važnih informacija postoje na našim diskovima ili „u oblaku“, ali kako tehnologija napreduje raste i rizik da će sve to biti izgubljeno.

– Formati i dokumenti koje smo stvorili danas možda za nekoliko decenija više neće biti ni od kakve koristi jer današnji formati možda neće biti kompatibilni s novim hardverom i softverom. Može nam se dogoditi da stvorimo arhive digitalnog sadržaja za koje nećemo znati što sadrže niti ćemo ih moći otvoriti – upozorio je Cerf.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se