15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Obama traži podršku za ofanzivu protiv džihadista

VAŠINGTON – Američki predsjednik Barak Obama zatražio je od Kongresa da formalno podrži ofanzivu protiv ekstremističke grupe „Islamska država“ i odobri vojne operacije koje bi zaustavile islamiste.

Misija bi trajala najmanje tri godine, ali bi bila isključena kopnena akcija.

„Za oslobađanje od ovih terorista biće potrebno vrijeme, naročito u urbanim sredinama. Ali, naša koalicija je u ofanzivi, a `Islamska država` u defanzivi i ona će izgubiti“, naveo je Obama u zahtjevu upućenom Kongresu.

Obama je dodao da neće dozvoliti „tim teroristima da imaju sigurno utočište“, kao i da SAD „ne bi trebalo da budu uvučene u još jedan prolongirani kopneni rat na Bliskom istoku“, prenio je AfP.

On je, međutim, dodao da će biti spreman da rasporedi specijalne snage u specifičnim situacijama.

Zahtjev predsjednika SAD upućen Kongresu, zasnovan na pravnim osnovama, predstavljen je u četiri tačke koje opisuju profil vojnih akcija koje bi počele 8. avgusta.

Ovim bi bila odobrena ofanziva koja bi trajala najmanje tri godine, bila bi uperena protiv grupe „Islamska država“, ali i protiv svih snaga i ličnosti koje su sa njima povezane.

Ofanziva ne bi bila geografski ograničena jer Islamska država najavljuje osvajanje većeg dijela teritorija u Iraku i Siriji.

Međutim, akcije bi bile ograničene uglavnom na vazdušne udare, da bi se izbjegao prolongirani kopneni sukob.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se