12 C
Zvornik
19. април 2024.

Nikolić: Ne može Hrvatska da ponižava Srbiju

BEOGRAD – Reakcije u Hrvatskoj na odluku da premijer Srbije Aleksandar Vučić ide na inauguraciju hrvatske predsjednice su neprimjerene,ocjenjuje predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

On je dodao da u Hrvatskoj često postoji omalovažajući ton kada je riječ o Srbiji, prenosi Politika.

„To je manir koji hrvatski političari treba da izbace kada razmišljaju o Srbiji i srpskim kolegama. Veoma često imaju omalovažavajući ton koji Srbija nije zaslužila. S druge strane, Hrvatska nije odskočila iznad Srbije da može da ponižava i omalovažava Srbiju“, kazao je Nikolić za dnevni list „Politika“.

On je kazao da je želja države da prošlost ostavi iza sebe, te da se riješe svi problemi „koje smo jedni drugima napravili“.

„I ta želja je kod nas potpuno iskrena. Međutim, ako ne naiđemo na adekvatnu reakciju, ako sve bude nastavljeno u ovom tonu, onda će Srbija prestati da se trudi“, dodao je predsjednik.

Komentarišući odlikovanje koje je dobila Žandarmerija i navode da to predsavlja pritisak na Tužilaštvo i sudove da se ne procesuiraju ljudi iz tih redova koji su činili zločine, predsjednik Srbije je kazao da „ako je dobar način da se veštački sukob između ‘Kobri’ i Žandarmerije smiri, odlikovani su i jedni i drugi“.

„Ja mislim da smo ih nekako doveli u priliku da uđu u sukob zato što se više jedinica bavi obezbeđivanjem ličnosti. A nigde nije predviđeno kakve subordinacije imaju. I onda kada jedni štite jednu, drugi drugu ličnost, oni nemaju koga da pozovu ko će da kaže sada ćete vi da stanete, a vi da prođete“, naveo je Nikolić.

On je istakao da nije u sukobu sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, ali da postoji prostor za „mnogo bolju saradnju jer Dačića niko ne pita zašto nemamo toliko ambasadora“, te da je on to pitanje postavio.

„Mi smo dogovorili bar šest-sedam ambasadora i to stoji već šest meseci. Ministarstvo spoljnih poslova nije poslalo predlog. Zaista je neshvatljivo zašto nemamo ambasadore. Mi nemamo 12 ambasadora“, rekao je Nikolić.

O platformi za Kosovo, predsjednik je kazao da mora da bude donijeta brže, jer se stvari komplikuju.

„Nisam optimista da mi možemo da nametnemo bilo koju svoju ideju i da je ostvarimo u potpunosti, ali sam optimista da više ne možemo da prihvatimo sve što se nameće, a da to ne razmotrimo sa stanovišta srpskog interesa“, kazao je on.

Prema njegovim riječima, Srbija je jasno ograničila veliku autonomiju sjevernog Kosova i Metohije u odnosu na prištinsku administraciju i ta autonomija mora da ostane.

„Za to moramo da se izborimo zato što je teško prihvatiti da sledeće oblasti budu školstvo, zdravstvo. Moramo zaustaviti eroziju autonomije severnog Kosova“, zaključio je predsjednik Srbije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se