8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Negativno revizorsko mišljenje „Željeznicama“

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske dala je negativno mišljenje na godišnji finansijski izvještaj „Željeznica Republike Srpske“ za 2012. godinu. 

Glavni revizor Duško Šnjegota rekao je da su „Željeznice Republike Srpske“ zapošljavale radnike bez raspisivanja javnog konkursa, čime su narušeni principi jednakosti pri zapošljavanju i potpune transparentnosti. 

„Ovo preduzeće nema dokaze i podatke o vjerodostojnosti priznatih i objelodanjenih vrijednosti nekretnina, postrojenja i opreme. Uprava nije donijela ni uputstvo o nabavci, što je predviđeno Zakonom o javnim preduzećima“, rekao je Šnjegota, predstavljajući revizorski izvještaj. 

Prema njegovim riječima, evidentiranje vrijednosti zemljišita i njegove revalorizacije u knjigovodstvenim evidencijama nije usklađeno sa zahtjevima međunarodnih račinovodstvenih standarda i Zakonom o stvarnim pravima. 

Šnjegota je naglasio da gubitak ovog preduzeća do visine kapitala iznosi 206.474.688 KM. 

Generalni direktor „Željeznica Republike Srpske“ Dragan Savanović kaže da je 2012. godine sačinjen program restrukturisanja ovog preduzeća, ali da ga do danas nije razmatrala Vlada Srpske. 

„`Željeznicama Republike Srpske` od 2011. godine dodjeljivan je najmanji grant od njihovog osnivanja. Problem je što su značajno povišeni porezi i doprinosi, čime je ovo preduzeće dovedeno u nezavidan položaj“, rekao je Savanović u obraćanju u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

On smatra da ovaj revizorski izvještaj obiluje preoprukama koje nisu mogle da budu provedene. 

„Uprkos određenim problemima, poboljšane su mnoge stvari na koje je bilo primjedbe u revizorskim izvještajima“, dodao je Savanović. 

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se