-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Nastavljaju bojkot: Poslanici SNSD-a i DNS-a napustili sjednicu

SARAJEVO  Poslanici SNSD-a i DNS-a napustili su današnje zasjedanje Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nakon što ni ovaj put nije podržan njihov zahtjev da u dnevni red bude uvršten prijedlog za razrješenje dužnosti predsjedavajućeg ovog doma Šefika DŽaferovića.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac zatražio je u ime Kluba uvrštavanje u dnevni red odluke o razrješenju DŽaferovića, navodeći da postoje ozbiljne optužbe i obimna dokumentacija dostavljena Tužilaštvu BiH iz kojih proizilazi ozbiljna sumnja da DŽaferović tokom rata nije spriječio niti procesuirao ratne zločine nad Srbima u BiH.

„Imajući u vidu sve to, smatramo da DŽaferović više ne može predstavljati Predstavnički dom, odnosno biti predsjedavajući ovog doma niti član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH“, istakao je Košarac.

On je dodao da je javnost u Republici Srpskoj, među kojima su i porodice nestalih lica i ratni veterani, veoma zainteresovani za rješavanje ovog pitanja.

Džaferoviću smeta ustav i Dan Republike Srpske

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je Srni da mu predsjedavajući ovog doma Šefik DŽaferović nije odobrio službeni put u Beograd, na svečanost u povodu obilježavanja Dana Republike Srpske i godišnjice proglašenja prvog Ustava Srpske, koja će biti održana 28. februara.

„Mislim da na svakom mjestu, a posebno u Beogradu, treba promovisati Republiku Srpsku i najznačajnije događaje iz njene istorije, što je za nas jedno od najvažnijih pitanja, kada je riječ o razvoju Srpske“, rekao je Košarac.

Očigledno, ističe on, da u Kolegijumu Predstavničkog doma postoji problem što Srbi imaju želju da čuvaju interese Srpske.

„Jasno mi je što DŽaferoviću smeta Ustav Republike Srpske, jasno mi je da njemu smeta i naš odnos prema Republici, ali nisam siguran kako se srpski član Kolegijuma Mladen Bosić ponio prema mom zahtjevu, koji je potpuno usaglašen sa procedurama u parlamentu BiH“, ističe Košarac.

On smatra da se u ovom slučaju može govoriti i o poltronstvu nekih ljudi u Kolegijumu, ali i o osvetoljubivosti nekih srpskih političara prema kadrovima iz SNSD-a.

„I pored svega, 28. februara ću svakako prisustvovati pomenutim svečanostima, koje organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu“, naglasio je Košarac.

Srna nezvanično saznaje da je razlog odbijanja Košarčevog zahtjeva ocjena iz nadležnog sektora u parlamentu BiH da je riječ o „vanparlamentarnim aktivnostima“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se