3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Mogerini: Uspjeh BiH će biti i uspjeh EU

SARAJEVO – Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini danas je u Sarajevu pozdravila odluku Predstavničkog doma i Doma naroda parlamenta BiH da potvrde i usvoje izjavu o evropskom putu BiH i provođenju potrebnih reformi.

„Parlament BiH usvojio je danas istorijsku odluku u vezi sa napretkom BiH na njenom evropskom putu“, istakla je Mogerinijeva, obraćajući se na drugoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH, kojoj je prisustvovalo i 12 delegata Doma naroda, kao i članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Prema njenim riječima, to je bio ključni preduslov za donošenje odluke o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU u cijelosti.

Ona je konstatovala da je BiH zemlja nevjerovatnih različitosti, bogate tradicije, ali i dubokih podjela, koje ne smiju „biti razlog za izostanak djelovanja“.

„BiH ima mnoštvo potencijala za budućnost, i sada se nalazi u poziciji da tu priliku iskoristi, tim prije, jer građani BiH žele ljepšu i budućnost i sadašnjost“, navela je Mogerinijeva, koja je i potpredsjednik Evropske komisije.

Ona je napomenula da želi da vidi konkretan napredak u BiH, ističući da ova zemlja „više nema pravo na grešku“, nego treba da se ugleda na susjede i da brže krene ka EU.

„Morate se međusobno usaglasiti oko evropskog puta BiH i pokrenuti niz reformi neophodnih za sticanje kandidatskog statusa BiH“, poručila je Mogerinijeva parlamentarcima i gostima u sali parlamenta BiH.

Prema njenoj ocjeni, usvajanje izjave moglo bi da bude ključni istorijski trenutak, ne samo za BiH, nego i za cijelu Evropu.

Ona je istakla da će EU „zabilježiti ove značajne pomake“, te dodala da ću ovu pozitivnu atmosferu prenijeti u Brisel.

Mogerinijeva je upozorila da BiH i njene institucije moraju još mnogo toga da urade do članstva BiH u EU.

„Izazovi su hitno djelovanje za provođenje ključnih socio-ekonomskih reformi i provođenje mjera iz dokumenta o razvoju i rastu zapošljavanja, smanjenje prevelike nezaposlenosti, uspostavljanje mjera funkcionalne tržne ekonomije, vladavine prava, pomirenja, jačanje institucija, jačanje socijalnog sektora…“, precizirala je Mogerinijeva.

Ona je potvrdila da će EU će kroz svoje fondove podržati ove aktivnosti. „Cilj svima u BiH mora biti isti – a to je napredak na evropskom putu. Nakon usvajanje pomenute izjave, sada treba krenuti u njenu realizaciju, uz opštu saglasnost i koordinisanu aktivnost“, rekla je Mogerinijeva.

Ona je podvukla da EU snažno stoji uz BiH na njenom evropskom putu, ističući da će „uspjeh BiH biti i uspjeh EU“. „Računajte na EU i našu podršku“, poručila je Mogerinijeva građanima BiH.

Na drugoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH, kojoj je prisustvovalo i 12 delegata Doma naroda, kao i članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, odsutni su bili poslanici i delegati iz SNSD-a i DNS-a.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se