12 C
Zvornik
24. април 2024.

Lažni pozivi iz Afrike prazne džep

BANJALUKA – Korisnici „m:telovih“ usluga ne treba da se javljaju na pozive sa nepoznatih brojeva koji počinju sa 0088, 0044, 0022, 0021 ili 0023, jer je riječ o prevari koju će skupo platiti.

Riječ je o satelitskim pozivima koji uglavnom stižu iz afričkih zemalja.

Banjalučaninu Marku J. prije dva dana zazvonio je telefon oko 5.30 časova, a na displeju je vidio broj 00235 993 03 166.

– Probudilo me zvono. Dok sam u polusnu pokušavao da pronađem telefon, on je prestao da zvoni. Broj mi je bio čudan. Provjerio sam kasnije na informacijama i rekli su mi da je to poziv iz afričke zemlje Čad – ispričao je Banjalučanin.

Kaže da nikoga ne poznaje na afričkom kontinentu i da iz Čada nema ko da ga pozove.

– Kasnije sam čuo da, u slučaju da sam se javio na ovaj broj, ne bih mogao da prekinem vezu sve dok mi ne skinu pozamašan iznos sa računa – rekao je Marko J.

Iz kompanije „m:tel“ apelovali su na svoje korisnike da budu pažljivi ako primijete nepoznate brojeve i da ih ne pozivaju u slučaju da nisu uspjeli da se jave.

– Pozivi ili poruke koji počinju numeracijama 0088, 0044, 0022, 0021, 0023 najčešće su sa satelitskih mreža i tako se i tarifiraju. Zbog toga ih ne treba pozivati niti na njih slati poruke – istakli su u „m:telu“.

Naglasili su da kontinuirano informišu svoje korisnike o štetnim posljedicama ovakvih spamova sa kojima se sreće većina telekom operatera širom svijeta.

– Mi nemamo povećan broj ovih poziva u našim kol centrima. Ipak, ako postoje bilo kakve nedoumice, pozivi i poruke sa neuobičajenih brojeva, apelujemo na korisnike da ne ostvaruju povratni poziv i da se jave našoj korisničkoj podršci kako bismo blokirali pozive sa spornih numeracija – naglasili su u „m:telu“.

Dodali su da nisu primili nijednu žalbu u vezi sa nepredviđenim troškovima korisnika koji su stvoreni na ovaj način.

– Važno je napomenuti da se dolazni pozivi sa bilo kojeg broja ne naplaćuju ako se korisnici nalaze u „m:tel“ mreži – dodali su u „m:telu“.

Korisnici „m:telovih“ usluga nedavno su se našli i na meti prevaranata koji su sa različitih brojeva putem SMS poruka tražili da im dopune račun sa pet maraka.

„Kad stigneš dopuni mi na ovaj broj 5 maraka. U romingu sam, nemam više ni feninga na računu, a treba mi. Sutra popodne dolazim, pa se vidimo, zvaću te“, poruka je koja je kružila mjesecima. Njen sadržaj je uvijek bio isti, a stizale su sa različitih brojeva telefona, dok se kao pošiljalac predstavljao izvjesni Zoran.

Korisnički servis

U „m:telu“ ističu da je besplatan poziv na broj 066 10 10 10 raspoloživ svim njihovim korisnicima 24 časa. Putem ovog  broja mogu da prijave sve sumnjive pozive i poruke.

0044 – Velika Britanija

0022 – Gvineja

0021 – Južnoafrička Republika

0023 – Čad

0088 – Skajp poziv

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se