20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Kad se pije hladna, a kad mlaka voda?

Voda zaista jeste izvor života, a svi znamo kakav je osjećaj kada ugasite žeđ jednom čašom ove tečnosti.

A da li je važno da li je pijemo toplu ili hladnu? Tradicionalne medicine poput ajurvede naglašavaju značaj temperature vode koju pijemo. Ne preporučuju se ekstremne temperature vode – ni ledena, ni vrela, prenosi nam “Healthyandnaturalworld”.

Kada piti hladnu vodu?

Vježbanje

Tokom fizičke aktivnosti raste tjelesna temperatura, a znojenje je mehanizam kojim organizam pokušava da se ohladi. Tom prilikom gubimo dosta tečnosti i kada u toku vježbanja pijemo hladniju vodu, rehidriramo tijelo i hladimo organizam. Preporučuje se tečnost malo hladnija od sobne temperature.

Groznica

Ispijanje hladne vode ako imate temperaturu je jedan od metoda za hlađenje organizma. Veoma je važno da u toku groznice unosite dovoljno tečnosti kako biste pomogli tijelu da se izbori s infekcijom. Vodi dodajte i malo limuna i morske soli da nadoknadite izgubljene elektrolite, prenosi Cafe.ba.

Mršavljenje

Hladna voda može ubrzati metabolizam i pomoći vam da izgubite dodatnih 70 kalorija dnevno. Iako nije baš idealan lijek protiv gojaznosti, tokom vremena vam može pomoći da smršate. Inače, tu količinu kalorija osoba prosječne kilaže izgubi tokom 15 minuta šetnje.

Kada piti toplu vodu?

Varenje

Prema pravilima ajurvede, topla voda u jutarnjim satima može pomoći i podstaći naše varenje. Ako nakon obroka popijete hladnu vodu, organizam će teže variti hranu jer će više energije biti potrebno za proces probave.

Detoksikacija

Kada je riječ o čišćenju organizma od toksina, voda može biti i te kako od pomoći. Preporučuje se da u mlaku vodu sipate nekoliko kapi limuna i time započnete dan. Pored limuna, vodi možete dodati i krastavac, nanu, jabuku ili cimet koji takođe pomažu detoksikaciju.

Protiv bolova

Ako vas muči glavobolja ili neka upala, bolje je da popijete topliju vodu koja stimuliše cirkulaciju krvi. Topla voda vam može pomoći i kod menstrualnih grčeva.

Zatvor

Toplija voda je bolja opcija ako imate konstipaciju. Tako ćete riješiti problem zatvora, a vašem tijelu pružiti poželjnu količinu tečnosti čiji nedostatak može i biti jedan od uzroka konstipacije.

>>> Povezano: Naučite pravilno piti vodu

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se