15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Izetbegović: Zainteresovani za tri ministarske pozicije

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović rekao je danas u Sarajevu da će SDA, koja ima poziciju predsjedavajućeg Savjeta ministara, tražiti još tri ministarske pozicije. 

„Tačno je da u ovom trenutku SDA ima poziciju predsjedavajućeg Savjeta ministara a sve ostalo je pitanje dogovora“, naveo je Izetbegović, napominjući da će ta stranka tražiti još tri ministarske pozicje. 

On je novinarima pred današnju sjednicu Predsjedništva SDA, u čijem su fokusu pregovori sa koalicionim partnerima o procesu formiranja vlasti na nivou BiH i Federacije BiH, rekao da će se SDA zalagati za zauzimanje pozicija, odnosno ministarstava koja mogu pomoći da se socio-ekonomska situacija u zemlji pormijeni na bolje. 

„Zainteresovani smo za energetiku, privredu i poljoprivredu, odnosno za ministarstva kroz koja možemo pomoći otvaranju novih radnih mjesta. Preostaje da se dogovaramo i napravimo političke kompromise“, rekao je Izetbegović. 

On je izrazio nadu da će na najbolji mogući način biti postignut kompromis kako sa liderima partija koalicionih parnera tako i unutarstranački među kadrovima SDA. „Prošli put je to trajalo 15 mjeseci, sada će vjerovatno trajati pet mjeseci da posao u vezi sa formiranjem vlasti bude završen“, rekao je Izetbegović. 

Zamjenik predsjednika SDA potvrdio je da se danas sastao sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, te da će sutra razgovarati sa predsjednikom Demokratskog fronta Željkom Komšićem. 

„Sutra ili prekosutra vidjeću i lidera SDS-a Mladena Bosića. Nakon toga idem u trilateralne razgovore i sve će se intenzivirati“, rekao je Izetbegović. 

Kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić smatra da treba ubrzati izbor novog saziva Savjeta ministara BiH, s tim da se ispoštuju procedure poput provjere ministara. 

„Mislim da bi u narednih nekoliko sedmica mogli to sve završiti i da je potrebno da to završimo do kraja ovog mjeseca“, rekao je Zvizdić. 

Zvizdić je rekao da će sutra tokom predstavljanja programa rada budućeg Savjeta ministara BiH biti fokusiran na socijalni i ekonomski razvoj BiH.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se