8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Italija pomaže sanaciju štete od prošlogodišnjih poplava u Zvorniku

ZVORNIK – Njegova ekselencija, ambasador Italije u BiH, Ruđero Korias posjetio je danas Zvornik, gdje se sastao sa načelnikom opštine Zoranom Stevanovićem u okviru projekta koji Republika Italija predstavlja u opštinama pogođenim prošlogodišnjim poplavama.

Izrazivši zahvalnost povodom posjete, načelnik Stevanović je nakon sastanka rekao da će se pomoć Republike Italije ogledati u tri oblasti.

– Cilj posjete je predstavljanje projekta Vlade Republike Italije da preko Ambasade u Sarajevu pomogne oštećene od poplava na prostorima naše opštine. U pomoć i sanaciju šteta ne ulaze kuće, mostovi, infrastruktura, jer Republika Italija te projekte rješava premo UNDP-a. Danas smo se dogovorala da Ambasada uzmu učešće u sanciji šteta na pojedinačnim poljoprivrednim domaćinstvima, sljedeća kategorija kojom želimo da se bave su privredni subjekti koji su pretrpjeli štetu i treća oblast je regulacija vodotoka dijela rijeke Sapne u dužini za koju mognemo obezbijediti sredstava od Ambasade Italije – istakao je Stevanović.

Ambasador Korias je pojasnio da je cilj projekta koji Italija promoviše da se pomogne ljudima, pri tome ostavljajući veće poslove, poput rekonstrukcija poplavljenih škola, većim organizacijama gdje Italija takođe participira sa sredstvima preko UNDP-a.

– Ovaj naš projekat krenuće veoma brzo, dogovorili smo se da se u naredne dvije sedmice načelnik dostavi Ambasadi za svaka od ova tri sektora spisak svih onih koji će biti korisnici ovih sredstava, a koji će biti odabrani u onoj mjeri u kojoj će nam to sredstva dozvoliti od strane Komisije koju ćemo formirati zajedno sa predstavnicima opštine. Cilj naš je da našim doprinosom, našim sredstvima u poptunosti riješimo problem koji je nastao usljed šteta od poplava kad je u pitanju jedan osoba ili kad je u pitanju jedno malo preduzeće. Recimo, ako je pekaru uništena peć, mi ćemo da je obnovimo da on može nastaviti da se bavi svojim poslom, ili ako se neko bavi uzgojem pilića i voda mu je sve odnijela, pomoći ćemo mu da ponovo izgradi objekat i počne sa uzgojem i td. I nadamo se da ćemo uspjeti da pomognemo u rehabilitaciji barem jednog dijela vodotoka rijeke Sapne – rekao je Ambasador Korias.

U kabinetu načelnika opštine Zvornik, po završetku sastanka sa prvim čovjekom opštine, upriličen je i razgovor ambasadora Koriasa sa nekoliko poljoprivrednika koji su pretrpjeli velike štete od poplava u 2014. godini, a potom i sa predsjednicima izbjegličke mjesne zajednice Branjevo i povratničke mjesne zajednice Samari.

U okviru današnje posjete ambasadora Koriasa planirano je i da on obiđe privredne subjekte koji su oštećeni u poplavama i to pekaru „Dijana“, „Tehnomaniju“ i „Cer komerc“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se