8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

INTERVJU: Sa “Aluminom” imamo velike planove, sve zavisi od stabilnosti i razvojnog koncepta fabrike

Janez Bedrač, direktor “Silkema” iz Kidričeva u Sloveniji dao je intervju za sajt komapnije „Alumina

Poslovni odnosi sa menadžmentom “Alumine” su na visokom i veoma profesionalnom nivou. Naše ideje po specijalnim proizvodima iz nemetalurškog područja su u potpunosti realizovane, a pojedini kvalitetni parametri su čak iznad naših očekivanja – kaže Janez Bedrač, direktor “Silkema”, fabrike za proizvodnju specijalnih vrsta glinica, zeolita i proizvoda iz oblasti silikatne hemije iz Kidričeva u Sloveniji. Ovih dana potpisali smo ugovor o kupovini proizvoda s područja proizvodnje hidrata, glinica i zeolita u naredne dvije godine sa opcijom povećanja količina u 2016. godini. Međutim, kao kupac proizvoda koje želimo razvijati zajedno sa „Aluminom“, ne možemo ulaziti u dugoročne poslovne odnose bez stvorene vlasničke stabilizacije u ovoj fabrici – naglašava u intervjuu prvi čovjek slovenačke kompanije.

Gospodine Bedrač, od kada datira saradnja “Silkema” i zvorničke fabrike glinice?

-Pošto je “Silkem” nastao zatvaranjem Tvornice glinice iz Kidričeva, sami počeci saradnje, koji su se svodili na izmjenjivanje tehničkih podataka, datiraju iz vremena zajedničkog života u SFRJ. Sama kompanija “Silkem” je, u određenom vremenu, bila i konkurent na području proizvodnje sintetičkih zeolita i to naročito u periodu kad je Fabrika glinice u Zvorniku bila u većinskom vlasništvu litvanskog poslodavca. Bili su i pojedini pokušaji kupovine hidrata i metalurške glinice u to vrijeme, koji nisu u potpunosti odgovarali našim posebnim zahtjevima. Prostor za pravu saradnju otvorio se tek kad je sadašnje rukovodstvo „Alumine“ shvatilo da su mogućnosti za dugoročni razvoj kompanije na nemetalurškom području, pogotovo posle zatvaranja mađarske tvornice nemetalurške glinice u Ajci.

Kako ocjenjujete poslovne odnose sa novim menadžmentom kompanije „Alumina“ i koliko ste zadovoljni ostvarenim rezultatima u posljednjih dvadesetak mjeseci?

-Poslovni odnosi su na visokom i veoma profesionalnom nivou. Naše ideje po proizvodima iz nemetalurškog područja su u potpunosti realizovane, a pojedini kvalitetni parametri su čak iznad naših očekivanja. Pošto je protekla godina bila ustvari period za testiranje za obje strane, preuzete količine su bile limitirane. A svakako možemo kazati da su bili rezultat međusobnog rada na kvalitetnom i logističkom području takvi, da smo za tekuću i narednu godinu poručili bitno veće količine specijalnih proizvoda.

Upravo ovih dana ste potpisali novi ugovor o poslovnoj saradnji sa “Aluminom”. Šta ste se konkretno dogovorili?

-Potpisali smo ugovor o kupovini više ili manje specijalnih proizvoda s područja proizvodnje hidrata, glinica i zeolita u naredne dvije godine sa opcijom povećanja količina u 2016. godini. Stečajni postupak i nepoznata vlasnička struktura su relativno velike prepreke za još dublje poslovne odnose.

Koliko je „Alumina“, s obzirom na okolnosti u kojima se nalazi, pouzdan poslovni partner i koliko je Vaša kompanija spremna ići „duboko“ u poslovnu saradnju sa zvorničkom fabrikom?

-„Alumina“ se u, posljednje vrijeme, pokazala kao veoma pouzdan poslovan partner, jer je uspjela za relativno kratko vrijeme djelimično preokrenuti klasičnu metaluršku proizvodnju na nemetaluršku stranu. To znači, da se proizvodni program iz jednog ili dva proizvoda proširi na puno veći broj specijalnih proizvoda. Iz vlastitog iskustva mogu vam potvrditi da to nije jednostavan posao. Što se tiče dubine poslovne saradnje, kako sam već rekao, sigurno da je stečajni postupak i nepoznata vlasnička struktura velika prepreka za produbljivanje poslovne saradnje. Pod poslovnom saradnjom ne smatramo samo prodajno-nabavne aktivnosti, već i zajednički razvoj novih proizvoda i njihovo uvođenje na tržište.

Imajući u vidu Vaše dugogodišnje iskustvo i znanje u aluminijumskoj industriji, posebno u programu specijalnih vrsta glinica, kao i u alumosilikatnoj i hemijskoj oblasti, da li je postojeći proizvodni program „Alumine“ garancija opstanka fabrike na probirljivom i zahtjevnom tržištu?

-U više navrata smo u razgovorima s rukovodstvom „Alumine“ naglasili da je garancija dugoročnog opstanka fabrike preorijentacija na nemetaluršku proizvodnju. U posljednjim godinama mogli ste iskusiti na vlastitoj koži kako je teško dugoročno opstati na tržištu kao nezavisan proizvođač metalurške glinice za potrebe aluminijumske industrije. Globalizacija je i na tom području napravila svoje, zbog toga je prilagođavanje na više vrstaproizvoda sa nemetalurškog područja više ili manje jedini pametan put. Zbog zatvaranja nemetalurške fabrike glinice u Ajci, iz Mađarske, (ekološka nesreća), pruža se idealna prilika relativno jednostavnog preuzimanja tržišnih dijelova specijalnih proizvoda s područja proizvodnje hidrata i glinica.U pogledu promjene proizvodnog programa napravljeni su već prvi koraci, ali puno toga je potrebno još uraditi i to u smjeru proizvodnje specijalnih sirovina i njihove djelimične finalizacije. Za dugoročni opstatak fabrike nemam nekog straha ako se realizuju pomenute promjene proizvodnog programa i vlasnička stabilizacija.

Kako gledate na razvojni koncept „Alumine“ i koji su to proizvodi koje treba „forsirati“ u narednom periodu?

-Mislim da sam već u prethodnim odgovorima objasnio moje gledanje. To je diverzifikacija proizvodnog programa na nemetalurške proizvode, kao i proizvodnja specijalnih proizvoda. Na pitanje koji su to proizvodi, odgovor ćete dobiti na tržištu. Protiv tržišnih pravila dugoročno se ne isplati raditi. Moj lični moto je da pokušamo praviti “novac”, a ne samo pojedine proizvode.

Da li je “Silkem” spreman za zajedničke projekte sa „Aluminom“?

-U sadašnjoj situaciji teško je odgovoriti na vaše pitanje, pošto sa druge strane, zasad, nemamo stabilnog sagovornika sa razriješenom vlasničkom strukturom. Sa rukovodstvom fabrike smo već počeli razrađivati područja moguće produbljene saradnje i mogu vam reći da su mogućnosti za saradnju relativno velike.

Kao ozbiljan kupac i poslovni partner, sigurno niste imuni i na pitanje rješavanja budućeg statusa ove kompanije. Kakvo partnerstvo i koji vlasnički koncept bi bio najbolji za ovu fabriku?

-Kao potencijalni kupac, koji, u krajnjoj situaciji, može da kupuje više od jedne četvrtine godišnjih količina specijalnih proizvoda proizvedenih u „Alumini“, sigurno imamo interes za stvaranje stabilne situacije. Kao kupac proizvoda koje želimo razvijati zajedno sa „Aluminom“ ne možemo ulaziti u dugoročne poslovne odnose bez stvorene stabilne situacije. Nisam stručnjak za stečajne postupke, u karijeri me još nije zatekao, no situacija u „Alumini“ izgleda veoma komplikovano i zbog toga je rješenje više ili manje u rukama povjerilaca. Odugovlačenje stečajnog postupka za tržišnu poziciju fabrike ne bi bilo baš povoljno, pošto tržište i kupci neće čekati u nedogled na razumna rješenja. U pogledu budućeg vlasničkog koncepta, svi su odgovori u rukama povjerilaca, pa i države. Idealan vlasnički koncept bi, po meni, bio takav koji bi odražavao stabilnost i koji bi omogućio postojećem rukovodstvu da realizuje disperziju proizvodnog programa u što kraćem vremenu. Eventualno uključivanje važnih dobavljača, kupaca, razvojnih partnera i rukovodstva fabrike u vlasničku strukturu, vjerovatno, ne bi bilo pogrešno – zaključuje, na kraju razgovora, Janez Bedrač, direktor “Silkema”, fabrike za proizvodnju specijalnih vrsta glinica, zeolita i proizvoda iz oblasti silikatne hemije iz Kidričeva.

Aluminazv.ba

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se