8.1 C
Zvornik
24. април 2024.

Hakeri iz Tuzle napali Soni i Majkrosoft

BANJALUKA – Članovi poznate hakerske grupe „Lizard Squad“ izveli su jedan od najvećih napada na globalne korporacije japanski „Soni“ i američki „Majkrosoft“, kontrolišući mrežu kontrolerom instalisanim na server u Tuzli.

Napad na veliku mrežu onlajn igara tih kompanija izvršen je krajem decembra prošle godine, zbog čega je „Plejstejšn mreža“ bila potpuno blokirana, a priča je dobila epilog u januaru, kada je zbog tog napada u Engleskoj uhapšen jedan osamnaestogodišnjak, koji se dovodi u vezu terorizmom i pomaganjem terorističkoj organizaciji Islamska država.

Svjetski stručnjaci za sajber kriminal potvrdili su da je server u Tuzli bio izvor napada na „Soni“ i „Majkrosoft“, ali hapšenja u BiH još nije bilo.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova FBiH i u Federalnoj upravi policije rekli su da nemaju informaciju o tome da je hakerski napad na „Soni“ i „Majkrosoft“ izvršen iz Tuzle. Iz razgovora s predstavnicima tih institucija stekli smo utisak da i ne znaju šta je „Lizard Squad“, piše Glas Srpske.

Jedan od poznatih svjetskih stručnih internet portala koji se bavi pitanjem bezbjednosti na internetu „Krabsonsekjuriti“ navodi da se iza grupe „Lizard Squad“ kriju „genijalci“ koji su veoma neiskusni u kodiranju i da su lako razotkriveni.

– To se vidi iz toga što su alat bazirali na tome da svi na ruter stavljaju šifru 1234. Imaju distributivni servis koji omogućava da se na njihovim veb-stranicama ne vidi prava internet adresa. Stvarna internet adresa trenutno im je 217.71.50.57 na hosting objektu u BiH, odnosno u Tuzli. U zamjenu za okončanje napada tražili su 300.000 dolara, a kada su otkriveni, rekli su da je napad služio samo za reklamu njihove ponude onima koji žele da vrše hakerske napade – naveo je taj portal.

Istaknuto je da oni novu „bot uslugu“ prezentuju putem svog „Tviter“ naloga koji ima više od 132.000 pratilaca i na kojem nude hakerske usluge po cijeni od 5,99 do 129 dolara mjesečno za napade koji traju više od osam časova.

– Ovi „genijalci“ toliko su neiskusni u kodiranju da su nehotice izložili informacije o svih svojih 1.700 registrovanih korisnika – naveo je taj portal.

Mediji u Engleskoj navode da je zbog tog napada uhapšeno nekoliko mladića među kojima je i Džordan Li. BBCje naveo da je Li, poznat na internetu pod pseudonimom Džordi, uhapšen kod Liverpula, da je optužen za neovlašćen internet pristup i davanje lažnih informacija organima gonjenja u SAD te da je djelovao u grupi poznatoj kao ISISGang koja se povezuje sa terorističkom organizacijom Islamska država. Bio je aktivno uključen u nekoliko napada kada je telefonirao o lažnom držanju talaca i o postavljenim bombama, čime je inicirao policijsku raciju.

Drugi uhapšeni član hakerske grupe „Lizard Squad“ je dvadestdvogodišnji Vinsent Omari. Nakon što je Omari dao izjavu o napadima, pod istragom je i sedamnaestogodišnji Julie Kivimaki zvani Rajan Zekil u Finskoj. On je tamo hapšen nekoliko puta zbog optužbi da je krao kreditne kartice.

Upućeni su saglasni u zaključku da su u vezi sa hakerskim napadom na „Soni“ i „Majkrosoft“ i generalno za djelovanje grupe „Lizard Squad“, uhapšene sporedne osobe, a da su ključni članovi i dalje na slobodi.

Islamska država

FBI je u septembru 2014. godine označio Džordana Lija kao jednog od tri osobe iz Engleske za koje se sumnja da su u protekloj godini izvršili nekoliko bombaških prijetnji školama i univerzitetima širom SAD.

– Džordi je pripadnik grupe muškaraca starosti od 16 do 18 godina koji sebe nazivaju „ISISGang“, ukazujući na vezu sa terorističkom organizacijom Islamska država. Džordi i njegovi drugovi iz ISIS-a telefonirali su u septembru 2012. godine školi u Njutaunu kad je ubijeno 20 djece i šestoro odraslih – naveli su britanski mediji.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se