9.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Gosti oduševljeni mladim zvorničkim muzičarima

U Osnovnoj muzičkoj školi u Zvorniku, održan je koncert povodom boravka delegacije Muzičke škole iz austrijskog grada Pingau

ZVORNIK – Povodom gostovanja delegacije Muzičke škole „Erchercog Johan“ iz austrijskog grada Pingaua u Osnovnoj muzičkoj školi u Zvorniku kojom  prilikom je potpisan Memorandum o saradnji dviju škola kod načelnika opštine Zorana Stevanoivića, gostima u čast u holu Muzičke škole je održan kratak koncert učenika iz Zvornika.

Na koncertu su se predstavili svi odsjeci koji postoje u školi, a nastupili su i članovi Prvog zvorničkog pjevačkog društva „Izvornik“.

Gosti su bili odušeljveni onim što su im mladi muzičari iz Zvornika prikazali i jakim aplauzom su nagrađivali svaki nastup.

Na koncertu su bili i predstavnici austrijskog kontingenta LOT tima iz Bratunca, koji imaju plodnu saradanju sa Muzičkom školom iz Zvornika i na čiju je incijativu i odošlo do posjete gostiju iz Austrije i potpisivanja Memoranduma o budućoj saradnji dviju škola.

Muzička škola „Erchercog Johan“ iz Pingaua,  je po austrijskom sistemu školovanja kombinacija osnovne i srednje škole.

– Naša škola ima 232 učenika sa kojima radi 12 nastavnika. Imamo zastupljene sve instrumente. Ovo je prvi kontakt sa zvorničkom školom i naš prvi boravak u Zvorniku. Oduševljeni smo prijemom u školi i kod načelnika Stevanovića. Ovdje su ljudi veoma gostoljubivi, a imali smo prilike upoznati i neke kulturno istorijske znamenitosti Zvornika – rekao je diretor škole iz Pingaua Andreas Ebner.

Direktor Muzičke škole iz Zvornika, LJubiša Popović je rekao da je dogovorena posjeta zvorničke škole gradu Pingauu i njihovoj školi.

– Ovo je veliki događaj za našu školu, jer smo uspostavili saradnju sa kolegama iz Austrije. Mi ćemo krajem juna ove godine posjetiti grad Pingau i Muzičku školu zajedno sa pjevačkim društvom „Izvornik“. Tom prilikom je planirana razmjena iskustava o radu i nastavi u školi, a održaćemo sa njihovom školom zajednički koncert. Planirano je da koncert bude humanitaranog karaktera i da prikupljena sredstva budu uručena našoj školi. Mi smo pozvali goste iz Pingaua da posjete Zvornik i našu školu prilikom prigodnih manifestacije, recimo za Kulturno ljeto – rekao je Popović.

Iz LOT tima su naglasili da planiaraju pomoći u razvijanju muzičkih potencijala koji postoje u Zvorniku i regiji. U tom cilju je pokrenuta inicijativa da Muzička škola otvori odjeljenja u mjestima u regiji Birač i šire, a već je postignut dogovor da se prva isturena odjeljenja škole otvore u Milićima i u Osnovnoj školi“ Desanka Maksimović“ iz Čelopeka, odjelenje u Grbavcima, u kojima bi se darovita djeca muzički usavršavala.

Drago Gajić

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se