19.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Golićeva i Kasipović izabrani za potpredsjednike Vlade RS

BANJALUKA – Narodna skupština RS izabrala je za potpredsjednike Vlade Srpske ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenku Golić, iz reda bošnjačkog naroda, i ministra pravde Antona Kasipovića, iz reda hrvatskog naroda.

Golićeva i Kasipović izabrani su za potpredsjednike Vlade Republike Srpske na prijedlog Komisije za izbor i imenovanja Narodne skupštine tokom usvajanja odluka o izboru i imenovanjima.

Parlament Srpske izabrao je Dubravka Jorgića za zamjenika generalnog sekretara Narodne skupštine Republike Srpske, dok je za spoljnog člana skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu izabran Savo Minić.

Parlament Srpske donio je odluku o razrješenju Antona Kasipovića sa pozicije člana Upravnog odbora Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/.

Na prijedlog Komisije za izbor i imenovanja, parlament Srpske izabrao je Ljiljanu Grbić iz Banjaluke za zamjenika pravobranioca Republike Srpske u sjedištu zamjenika Banjaluka na period od četiri godine.

Narodna skupština Republike Srpske donijela je odluku o izmjeni odluke o izboru članova Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica o djelovanju nadležnih organa i organizacija u vezi sa poplavama u maju prošle godine.

U ovaj anketni odbor izabrani su: Jasna Lukić – predsjednik, te članovi Milica Lovrić, Tomica Stojanović, Branislav Borenović, Spomenka Stevanović, Zdravko Krsmanović, Senad Bratić i Nedeljko Milaković.

Usvojena je odluka o izmjeni odluke o izboru članova Radnog tijela koji će vršiti nadzor nad prikupanjem i raspodjelom sredstva predviđenih članom 12. Zakona o Fondu solidarnosti za obnovu Republike Srpske.

U ovo radno tijelo izabrani su: Boris Jerinić – predsjednik, te članovi Bojan Vidić, Srđan Amidžić, Dragan Galić, Duško Ilić, Krsto Jandrić, Adil Osmanović, Dobrila Drinić.

Poslanici opozicije napustili sjednicu

Poslanici SDS-a, NDP-a i PDP-a napustili su sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na početku rasprave o Prijedlogu zakona o javnom redu i miru.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić tvrdi da je ovaj zakon nedemokratski i da je u suprotnosti sa osnovnim ljudskim pravima i slobodama.

On smatra da se „ne provode osnovni zakoni na kojima počiva Republika Srpska“, a da se želi „usvojiti katastrofalno zakonsko rješenje“.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić istakao je da ne želi učestvovati u rušenju građanskih sloboda u Srpskoj.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković ranije je najavio da će ova partija sa koalicionim partnerima uložiti amandmane na Prijedlog zakona o javnom redu i miru.

Inicijativa za ocjenu ustavnosti

Klub poslanika PDP-a predložiće Savezu za promjene da se ide sa inicijativom za ocjenu ustavnosti Prijedloga zakona o javnom redu i miru pred Ustavnim sudom Republike Srpske, najavio je šef ovog kluba Branislav Borenović.

„U predloženom zakonu ima značajnih kršenja odredaba Ustava Republike Srpske, kao najvišeg pravnog akta, posebno onog dijela koji garantuje građanima Republike Srpske slobodu govora i izražavanja mišljenja“, rekao je Borenović novinarima u Banjaluci, nakon što su poslanici opozicije napustili skupštinsku salu.

Borenović smatra da će primjena ovog zakona dovesti do „vrlo opasne situacije po Republiku Srpsku“ jer bi, kako navodi, „neko mogao ovaj zakon zloupotrijebiti i pokušati da kontroliše građane“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se