15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

„Gasprom“: Neophodno da Kijev plati avans

„Gasprom“ je spreman da razdvoji pitanje isporuke gasa regionu Donbasa od razgovora sa kompanijom „Naftogas“ kako bi se obezbijedilo rješenje za buduće stabilne isporuke gasa Ukrajini, izjavio je portparol „Gasproma“ Sergej Kuprijanov. Ipak, ističe da je neophodno da Ukrajina izvrši avansnu uplatu za isporuke gasa u martu.

„Nastavljamo aktivnu komunikaciju sa ‘Naftogasom’, koji je svojim jučerašnjim dopisom potvrdio da je količina gasa za avansno plaćanje 206 miliona kubnih metara. Spremni smo da razdvojimo pitanje isporuke gasa za region Donbasa od razgovora sa ‘Naftogasom'“, naveo je Kuprijanov, javlja RTS.

Kako ističe, „Gasprom“ je spreman da isporuči gas do tačaka isporuke koje je odredio „Naftogas“.

„Međutim, uz trenutni nivo isporuke, avansno plaćanje će pokriti samo period do kraja ove nedjelje. Ako od Kijeva ne primimo novu uplatu, logično, nećemo biti u stanju da nastavimo isporuke gasa Ukraijini. Stoga je glavno pitanje na koje ‘Naftogas’ sada mora da odgovori obezbjeđenje sredstava za novu uplatu“, naveo je Kuprijanov, ali je istakao da će se „Gasprom“ ponašati u skladu sa ugovorom.

„Ako uplata ne legne na vrijeme, gas neće biti isporučen“, poručio je Kuprijanov.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se