9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

Galijašević: Uhapšeni Mehmedovićevi ljudi

Šest lica koja su uhapšena u SAD zbog sumnje da su slali novac i oružje terorističkoj organizaciji „Islamska država“ izašla su „ispod kišobrana“ Šemsudina Mehmedovića i obilježena su radikalnim islamističkim pečatom „Al kaide“, izjavio je Srni ekspert za antiterorizam Dževad Galijašević. 

„Uhapšeni su Mehmedovićevi ljudi. Ova hapšenja posljedica su djelovanja odreda `El mudžahedin` i parapolicijskih i paraobavještajnih snaga u to vrijeme, kao i postupanja Šemsudina Mehmedovića u Tešnju i Šefika Džaferovića kao načelnika Centra bezbjednosti na području cijele Zenice. Sve više će biti uhapšenih Bošnjaka koji imaju veze sa `Al kaidom`, frontom `Al nusra` ili sa `Islamskom državom`“, istakao je Galijašević. 

On je naveo da je uhapšeni Ramiz Hodžić, zvani Siki, porijeklom iz tešanjskog sela Jelah, te da je u uhapšena Sedina Unkić, takođe, sa tog područja. 

„NJihova veza sa `Al kaidom`, odnosno frontom `Al nusra` i sa `Islamskom državom` bio je Abdulah Ramo Pazara iz sela Kamenica, kod Tešnja“, rekao je Galijašević. 

On je dodao da je Ramo Pazara bio evidentiran u MUP-u Republike Srpske, koji ga je pratio kao bezbjednosno rizično lice. 

„NJegovo vrbovanje i mobilizacija Bošnjaka na području Tešnja i Teslića evidentirao je MUP Republike Srpske. Pazara je poginuo prošle godine na sirijskom ratištu. On je bio veza ovih lica, preko koje je išlo finansiranje mreže `Al kaide`, fronta `Al nusra` i `Islamske države`“, rekao je Galijašević. 

On je podsjetio da je Tešanj mjesto na kome je nastala i prvi put borbeno djelovala „Al kaida“ i gdje su prvi put ritualno odsijecane glave, a taj brutalni manir danas koristi „Islamska država“. 

„Između Tešnja i Teslića, na koti `Bandera`, ubijena su tri pozadinca Vojske Republike Srpske /VRS/, brutalno su im odsječene glave, kao i još jednom civilu, nakon dva dana“, naveo je Galijašević. 

On je rekao da je „linija“ uhapšena u Americi „posljedica prostora na kome je živjela i na kome se politički djelovalo“. 

„Oni su proizvod Stranke demokratske akcije /SDA/. U Americi su imali vezu, takozvanu ćeliju `Al kaide` u San Dijegu, u Kaliforniji. Iz te ćelije je izašao i Adis Medunjanin, koji je već osuđen na nekoliko doživotnih robija zbog planiranja izvođenja terorističkog napada na njujorški metro“, dodao je Galijašević. 

On je rekao da je iz te ćelije izašao i Abdulah Pazara, a sa tom ćelijom je kontaktirao tokom rata i komandant odreda „El mudžahedin“ Abu Mali, koji je tu ćeliju stalno pozivao i o tome postoje brojni dokumenti i dokazi. 

„Sve će više biti ovakvih hapšenja u inostranstvu, pogotovo u zapadnim zemljama. U BiH je stvoren takav ambijent da ovdje `Islamska država` nije ni progonjena, niti je osuđena adekvatno. Ovdje imate svaki dan šetnje po Baščaršiji u majicama `Islamske države`“, ukazao je Galijašević. 

On je pojasnio da je kriminalni politički organizam „Islamske države“ identifikovan sa islamskom vjerom i zloupotrebljava najveće islamske svetinje, koje stavlja na svoju crnu zastavu, što simbolizuje totalni rat sa inovjercima – rat do istrebljenja brutalnim sredstvima. 

Iz Ministarstva pravde SAD saopšteno je da je šest osoba porijeklom iz BiH uhapšeno u Americi zbog sumnje da su slali novac i oružje terorističkoj organizaciji „Islamska država“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se