14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Federika Mogerini danas u Sarajevu

Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini sastaće se u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH i rukovodstvom oba doma Parlamentarne skupštine BiH, najavljeno je iz Delegacije EU u BiH.

Na poziv Predsjedništva BiH, predviđeno je učešće i obraćanje Mogerinijeve na zajedničkoj sjednici oba doma parlamenta BiH.

Mogerinijeva, koja je i potpredsjednica Evropske komisije, trebalo bi da se susretne i sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH, predsjednicima Republike Srpske Miloradom Dodikom i Federacije BiH Marinkom Čavarom, predsjednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović i mandatarom Vlade Federacije BiH Fadilom Novalićem.

Mogerinijeva će danas održati konferenciju za novinare u 15.15 časova u zgradi Delegacije EU u Sarajevu.

Ona je ranije poručila da BiH, a posebno njeni građani, zaslužuju približavanje EU i sve prednosti koje ovaj proces donosi.

„Reforme u vezi sa pomoći EU će u rješavanju krhkog socioekonomskog stanja u BiH i podstaći otvaranje radnih mjesta i investicije. Do sada je ostvaren dobar napredak u izradi pisane obaveze u okviru približavanja EU. Usvajanje u parlamentu BiH dalo bi mogućnost EU za donošenje odluke o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH u cijelosti“, navela je Mogerinijeva.

Nakon inicijative EU, s ciljem osiguranja novog zamaha u procesu evropskih integracija BiH, a kako je to istaknuto u zaključcima Savjeta za spoljne poslove iz decembra prošle godine, lideri svih 14 vodećih stranaka zastupljenih u parlamentu BiH potpisali su izjavu o obavezi sprovođenja reformi u okviru procesa pristupanja EU.

O izjavi o evropskom putu BiH biće razmatrano danas u parlamentu BiH.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se