13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

EU nije postavila rok za okončanje procedure pisane obaveze

Evropska unija nije postavila rok za okončanje procedure u vezi sa izjavom o evropskom putu BiH i nisu tačne spekulacije medija da je to 12. februar. 

Portparol Delegacije EU u BiH Endi Mekgafi saopštio je danas da bi EU htjela da to bude što prije završeno, ali da institucionalni i politički akteri BiH trebaju odrediti najprikladniji datum za okončanje procesa navedenog u zaključcima Savjeta za spoljne poslove EU iz decembra 2014. godine. 

„Kad politički lideri potpišu pisanu obavezu i nakon toga je usvoji parlament BiH, EU će moći donijeti odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Potvrda pisane obaveze od entitetskih parlamenata nije dio zahtjeva EU. Naravno, postoje procedure i na strani EU u vezi sa odlukom za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koje će biti pokrenute tek nakon usvajanja u parlamentu BiH“, naveo je Mekgafi zaključak Savjeta. 

On je naglasio da će se morati slijediti uobičajene rigorozne procedure kako bi se predala kredibilna aplikacija za članstvo BiH u EU, kao i za eventualno razmatranje statusa zemlje kandidata. 

Mekgafi smatra da iskustvo ostalih država u regionu koji imaju status zemlje kandidata može poslužiti kao opšti vodič za funkcionisanje ovog procesa. 

EU posebno naglašava važnost rada na početnom planu za reforme koji će vlasti u BiH raditi zajedno sa Evropskom unijom, naveo je Mekgafi. 

Predsjedništvo BiH potpisalo je 29. januara izjavu o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka EU, na inicijativu Velike Britanije i NJemačke. 

Prvu verziju izjave o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH EU Predsjedništvo BiH utvrdilo je 31. decembra 2014. godine, ali su lideri SNSD-a, DNS-a i SP-a tražili da izjava mora da poštuje ustavni poredak u BiH, da se jasno naznači šta su čije nadležnosti i da ona ne može da bude bilo kakav osnov za prenošenje nadležnosti sa entiteta na BiH. 

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se