18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Dogovor o primirju u 13 tačaka

MINSK – U Minsku, poslije 17 sati pregovaranja, završeni su razgovori lidera Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke, kao i razgovori Kontakt grupe, koji su rezultirali usvajanjem dva dokumenta.

Prvi od njih je naslovljen „Paket mjera za primjenu sporazuma iz Minska“, izvijestili su ruski mediji.

Dokument, koji je potpisala Kontakt grupa, sadrži 13 tačaka, od kojih prva glasi: „Hitan i sveobuhvatan prekid vatre u određenim područjima oblasti Donjecka i Luganska i njegova striktna implementacija počev od 12 sati (po kijevskom vremenu) 15. februara 2015“, javio je međunarodni servis vijesti „Sputnik“.

Druga tačka podrazumijeva povlačenje teškog naoružanja obje strane na lokacije na podjednakom rastojanju od linije razdvajanja, kako bi bila stvorena bezbjednosna zona najmanje 50 kilometara širine za artiljerijske sisteme kalibra 100 mm i više, zona bezbjednosti od 70 kilometara širine za višestruke raketne bacače i zona od 140 kilometara širine za višestruke raketne bacače tornados, uragan i smerč i taktičke raketne sisteme točka-U.

Ukrajinske snage treba da se povuku sa sadašnje linije angažovanja, a oružane formacije iz oblasti Donjecka i Luganska sa linije, saglasno Memorandumu iz Minska od 19. septembra 2014.

„Povlačenje pomenutog teškog naoružanja treba da počne ne kasnije od drugog dana nakon prekida vatre i da se završi u roku od 14 dana“, stoji u dokumentu.

U dokumentu je navedeno da će OEBS promovisati proces uz podršku trilateralne Kontakt grupe.

Treća tačka dokumenta sadrži specijalnu odredbu koja se odnosi na „efikasan monitoring i verifikaciju režima prekida vatre“, koju će OEBS sprovoditi upotrebom svih neophodnih tehničkih sredstava, uključujući satelite, dronove, radare i druge sisteme.

Sporazum iz Minska u četvrtoj tački poziva na donošenje zakona o specijalnom statusu jugoistočnih oblasti Donjecka i Luganska, a ukrajinski parlament Vrhovna Rada, mora da donese zakon o specijalnom statusu u roku od 30 dana.

Peta tačka poziva na amnestiju za sve osobe u vezi sa događajima na nekoliko područja Donjecka i Luganska, šesta na oslobađanje svih nepravedno utamničenih po principu „svi za sve“, a sedma na obezbjeđivanje nesmetanog dopremanja humanitarne pomoći.

U osmoj tački ističe se „puna obnova socijalnih i ekonomskih veza“, uključujući isplatu socijalnih davanja i penzija.

Kijev će, takođe, obnoviti bankarski sistem u istočnim oblastima Donjecka i Luganska i postoji mogućnost „stvaranja međunarodnog mehanizma za transfer novca“.

Deveta tačka se odnosi na uspostavljanje kontrole granica, a prema desetoj sve strane oružane grupe, vojna oprema i plaćenici treba da napuste Ukrajinu pod kontrolom OEBS.

Takođe, poziva se na razoružavanje svih ilegalnih grupa, prenijela je agencija Tass.

Jedanaesta tačka odnosi se na „implementaciju ustavnih reformi u Ukrajini sa novim ustavom, koji treba da stupi na snagu do kraja 2015, a kojim se predviđa decentralizacija kao ključni element“.

U aneksu dokumenta navedeno je pravo na jezik samoopredjeljenja i pravo lokalnih vlasti da sklapaju sporazume sa centralnim vlastima o ekonomskom, socijalnom i kulturnom razvoju u određenim područja oblasti Donjecka i Luganska.

„Vlada će pružiti podršku za socijalni i ekonomski razvoj određenih područja oblasti Donjeck i Lugansk i pomoći prekograničnu saradnju između njih i Rusije“, navedeno je u paketu mjera.

Dvanaesta tačka odnosi se na sprovođenje izbora u Donbasu pod pokroviteljstvom trilateralne Kontakt grupe, a 13. poziva na intenziviranje djelatnosti Kontakt grupe.

Dokument su potpisali predstavnici Kontakt grupe – izaslanica Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Heidi Tagliavini, bivši predsjednik Ukrajine Leonid Kučma i ambasador Rusije u Kijevu Mihail Zurabov, kao i lideri Donjecka i Luganska, Aleksandar Zaharčenko i Igor Plotnicki.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se