4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Dodik: Prije će se Srpska odvojiti od BiH nego što će BiH u EU

„Prije će se Republika Srpska odvojiti od Bosne i Hercegovine nego što će Bosna i Hercegovina ući u Evropsku uniju“, poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

On je za Televiziju N1 izjavio da je Evropa BiH dala žešće i teže uslove nego što su bili prije godinu dana. Poručio je da BiH, koja se čuva nasiljem međunarodne zajednice, ne može opstati i da narod mora shvatiti da u BiH ništa ne funkcioniše.

„ Јa nikada nisam pokušavao srušiti Ustav BiH, ali sam se suprostavljao rušenju ustavnog poretka“, kaže Dodik, a prenosi RTRS.

„Prenos nadležnosti, odnosno uvođenje ministarstva poljoprivrede na nivou BiH, apsolutno ne može da prođe kod nas“, rekao je Dodik i dodao da SNSD ima dovoljno pozicija na nivou BiH da može da utiče na političku situaciju.

Govoreći o evropskom putu BiH, Dodik je rekao da je zabluda što je BiH imala samo dva pitanja da dobije kandidatski status – pitanje mehanizma koordinacije i presuda Sejdić-Finci. Tvrdi – sada su uslovi još oštriji.

„Daleko žešće uslove smo dobili da bi se uopšte kretali ka putu EU. Sad imamo još jedan uslov – da Evropska komisija procijeni da se radi o napretku po pitanju ekonomskih reformi. Kakve reforme ima BiH? Hrvatska više ne skriva da želi da pomogne hrvatsku komponentu u BiH i nezaobilazna je i u Federaciji i u BiH“, istakao je predsjednik RS.

Govoreći o uticaju stranaca u BiH, Dodik je rekao da međunarodna zajednica u BiH ne može mnogo toga da uradi, i da BiH, koja se čuva nasiljem međunarodne zajednice ne može opstati. Ponovio je – dokle god u kolegijumu sjedi Džaferović, SNSD će napuštati sjednicu. Tužilaštvo BiH je, tvrdi, jedna nakaradna insitucija koja je politički motivisana.

Predsjednik Srpske  rekao je da projekat „Јužni tok“ još nije mrtav.

„Ne znam zašto govore da nema Јužnog toka. Biće ga. To mi je rekao važan čovjek iz Rusije“, izjavio je Dodik.

On je rekao večeras da u proteklim godinama nije mogao da ubijedi Rusiju da sa Republikom Srpskom napravi ugovor o „Јužnom toku“, jer su Rusi tražili da to urade sa Savjetom ministara BiH.

„Mi smo gubili zbog toga dvije-tri godine. Kada smo mi došli u Savjet ministara, oni su odbili i nas i Ruse. Kada je SDP bio na vlasti, dogovorili smo oko 20 mjera. Јe li se to uspjelo uraditi? Nije, a ko je opstruisao? Јa nisam sigurno“, naveo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da prema Zakonu o javnom redu i miru, koji je nedavno usvojila Narodna skupština Srpske, niko nije spriječen da javno iznese mišljenje.

Dodik je istakao da će nedopuštena vrsta javne komunikacije biti, vjerovatno, procesuirana. Naglasio je da u tom zakonskom rješenju nema nijednog elementa koji može ugroziti javno mišljenje.

Dodik: Ja sam čovjek mira

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je on političar koji nije za ratne opcije, već čovjek mira koji ima jasan stav.

„Ja ne mrzim Bošnjake, imam prijatelje Bošnjake. Nikoga ne plašim, nisam za ratne opcije, ja sam čovjek mira i imam jasan stav. Ništa ne radim da nekome napravim zlo, mnogima sam pokušao pomoći, nekima nisam uspio i to je moja greška“, istakao je Dodik.

Dodik je večeras rekao za TV „N1“ da on ne otežava život Bošnjacima, nego to rade bošnjački političari.

On je ocijenio da BiH koja se čuva nasiljem međunarodne zajednice ne može opstati, kako god to neko tumačio, te istakao da on nikada nije pokušavao srušiti Ustav BiH, nego da se suprostavljao rušenju ustavnog poretka.

„Nikada nisam osporio BiH devet prava koja je stekla Dejtonom. Nisam negirao vojsku koju je vlast prije mene prihvatila da se integriše. I dalje mislim da je to bilo loše, čak i naše učešće je bilo pogrešno. Desilo se, ali je bilo u skladu sa procedurom kako je bilo napisano. Sve ostalo je urađeno na bazi nasilja, a to ne mogu prihvatiti“, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje novinara da li očekuje da će se u BiH ponoviti rat, Dodik je rekao da smatra da novog rata neće biti.

„Što bi neko ratovao? Hiljade ljudi su izginuli, pa da li im sada potomci bolje žive?“, naveo je Dodik.

Odgovarajući na pitanje zašto slovi kao neko ko „kontrira“ svakome, predsjednik Republike Srpske je rekao da je uvijek radio samo jedno, poštovao Ustav i zakone.

„Međunarodna zajednica pogrešno je procijenila da je Milorad Dodik nečiji. Ja sam došao tu da branim interese srpskog naroda i Republike Srpske. To što je mene neko procjenjivao pogrešno, pa sad hoće da se vadi, to nije moja stvar“, naveo je Dodik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se