3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Dodik i Nikolić sutra na prijemu u Beogradu povodom Dan Republike Srpske

U Skupštini grada Beograda sutra će biti organizovan svečani prijem povodom Dana Republike Srpske i 23 godine od proglašenja prvog Ustava Srpske, kojem bi trebalo da prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Prijemu, koji organizuje Predstavništvo Srpske u Srbiji, trebalo bi da prisustvuje i patrijarh srpski Irinej, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i premijer Srpske Željka Cvijanović, saopšteno je iz Predstavništva Srpske u Beogradu.

Najavljeno je prisustvo i zvaničnika Skupštine Srbije, ministara u vladama Srpske i Srbije, predstavnika Skupštine grada Beograda i diplomatskog kora, kao i mnogih uglednih ličnosti iz svijeta politike, biznisa, nauke, kulture i umjetnosti Srbije i Srpske.

„U želji da 9. januar, Dan Republike Srpske, proslavljamo i u Beogradu, da se tom danu radujemo sa onima koji su nam najbliži i najdraži, a da nikako i ni u čemu ne umanjimo proslave u Srpskoj, odlučili smo da našu Republiku i njen Dan slavimo 28. februara, na godišnjicu usvajanja prvog Ustava Republike Srpske“, navodi se u saopštenju Predstavništva Republike Srpske.

Osim istaknute srpske glumice Biljane Đurović, u programu će – uz Oktet Banjalučke filharmonije – učestvovati primadona Lidija Pajić.

U saopštenju se napominje da će svi gosti na prijemu, dobiti na poklon jednu knjigu o Republici Srpskoj, na srpskom i engleskom jeziku.

Dan Republike Srpske, 9. januar, i njena Krsna slava najsvečaniji je praznik Srpske koji se sa radošću i ljubavlju proslavlja svake godine u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Trebinju, Bijeljini, Doboju, Prijedoru i širom Republike, naglašavaju iz Predstavništva Srpske u Srbiji.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992, kada je Skupština srpskog naroda u BiH usvojila Deklaraciju o proglašenju Srpske Republike Bosne i Hercegovine, čime je Srpska postala subjekt, prvo internog, a zatim i međunarodnog prava.

Prvi Ustav Republike Srpske donesen je 28. februara 1992. godine pod imenom Ustav Srpske Republike Bosne i Hercegovine, dok je naziv Republika Srpska zvanično proglašen 12. avgusta 1992. godine.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se