18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Do prvog miliona tek u 110. godini!

BANJALUKA, SARAJEVO – Građanin BiH sa prosječnom platom od 823 KM postao bi milioner u 110. godini pod uslovom da mjesečno uštedi cjelokupan iznos prosječne plate te da je počne zarađivati u 25. godini, pokazuje kalkulator portala „Plata.ba“.

Prema istom računu, ukoliko bi mjesečno ostavljao „sa strane“ po 10 KM, uz sadašnje kamatne stope i nivo rasta plata, do magičnog miliona trebalo bi mu da živi 234 godine.

Iz udruženja potrošača smatraju da su prosječna primanja radnika u BiH i RS daleko ispod statističkog prosjeka, koji „naduvaju“ plate iz javnog sektora, pišu Nezavisne novine.

„Većina stanovništva živi na rubu egzistencije, sa primanjima manjim nego što je prosječna plata. Jedini način da nešto uštede je da sami proizvode hranu, a sa radničkim platama koje se kreću u rasponu od 370 KM do 400 KM teško je pričati o nekakvoj štednji“, kazala nam je Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON iz Prijedora.

Dodaje i da je građanima štednja gotovo nezamisliva u zimskim mjesecima kada na naplatu dolaze veći računi za struju i druge komunalije, a time su posebno pogođeni penzioneri, koji čine skoro četvrtinu populacije u RS.

Primjera radi, radnici u trgovini, ugostiteljstvu i građevinarstvu zarađuju daleko ispod prosjeka od 823 KM, a sindikalni predstavnici tvrde da se sa ovim nivoom prihoda ne može uklopiti ni u normalne životne tokove, a kamoli odvajati za štednju.

„Prosječna plata radnika u ugostiteljstvu je 560 KM, vodi se borba za golo preživljavanje, jer samo je potrošačka korpa preko 1.800 KM i u nju se većina naših radnika ne može uklopiti“, kazao je Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS.

Sa druge strane, bh. parlamentarci, koji mjesečno zarađuju u prosjeku od 5.000 do 7.000 KM, ostavljajući na mjesečnom nivou cjelokupno primanje, milioneri mogu postati za oko 14 godina.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se