10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Djeca u Šajkašu padala u nesvijest zbog zvučnih talasa

„Đaci kojima je pozlilo žrtve su talasa koje proizvode prirodne pojave ili elektronski uređaji“, rekao je bezbjednjak Borislav Mitrović.

On je dodao da učenici nisu prevarili ljekare, nisu histerični niti imaju psihosomatska.

Istakao da konstrukcija krova škole „Isidora Sekulić“ u Šajkašu ima oblu kupolu.

„Moguće je da je usled brzine vetra, koja je tog dana iznosila između sedam i devet metara kroz sekund, iz pravca sever-severozapad došlo do ‘podvlačenja’ vazduha u krovnu konstrukciju. To je stvorilo audio-kompresiju i rezonancu na audio-frekvencijama spektra niske frekvencije – infrazvuk. Dovoljna su tri minuta izloženosti zvučnom talasu da mozak reaguje i da se javi gubitak koncentracije, mučnina, povraćanje, znojenje, a sve te simptome su imala deca u Šajkašu“, objašnjava Mitrović.

Kako kaže, zvučne talase mogli su izazvati uređaji za rastJerivanje glodara. „Direktorka škole mi je rekla da u školi ne koriste elektronske uređaje sa zvučnim ometačima za zaštitu od glodara, pošto sam pomislio da je to u pitanju. Kod ljudi izloženih ovim zvučnim talasima javlja se osećaj straha, potištenost“, kaže Mitrović.

Dragana Đurendić, majka jedne od učenica kojoj je pozlilo, rekla je da je umorna od nagađanja.

„Nemamo više snage ni za komentare“, rekla je Đurendićeva.

Dr Gordana Velisavljev, zamjenica upravnika pedijatrije Dečje klinike u Novom Sadu, gdje su djeca iz Šajkaša bila smještena, nije mogla da potvrdi, ali ni da demantuje Mitrovićeve tvrdnje, piše Srbija danas.

„Nadležne službe su radile analize vazduha, nivoa buke, zagađenja i nisu ništa našli. Deca su imala različite simptome, tako da ne mogu da kažem da li ih je neki zvuk izazvao“, kaže dr Velisavljev.

Podsjetimo, u OŠ „Isidora Sekulić“ u Šajkašu 10. februara 44 djece je osjetilo malaksalost, mučninu i nesvjesticu, poslije čega su prebačena u bolnicu. Analizama nije utvrđen hemijski uzrok te pojave.

Kriminolog Marko Nicović smatra da je moguće da zvuk proizveden elektronskim putem može da djeluje na djecu.

„Moguće je da je neko iz komšiluka škole ko se bavi poljoprivedom eksperimentisao nečim protiv glodara i da je to delovalo na decu. Postoje vrste ratovanja elektronskim oružjem, ali su ograničenog dejstva. Takvi zvuci se koriste za obezbeđenje kampova lovaca i istraživača u Africi radi zaštite od divljih životinja. Oni teraju životinje, ali mogu negativno delovati i na nervni sistem čoveka“, kaže Nicović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se