15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Direktori ne poštuju prava radnika

ZVORNIK – Predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić smatra da je neshvatljivo da direktori preduzeća u kojima se ne poštuju radnička prava i koja zaposlenima duguju i po 13 plata, ne žele da razgovaraju sa radnicima.

„Smatram da svaki ozbiljan poslodavac koji ima namjeru da radi, proizvodi i stiče prihode ima potrebu da sa svojim radnicima razgovara putem sindikalnih predstavnika“, rekao je Peulić novinarima u Zvorniku u pauzi sjednice Republičkog odbora Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva.

On je kao primjere nepoštivanja radničkih prava naveo firme „Zanus“ iz Šekovića i „Trudbenik“ iz Doboja, u kojima se radnicima duguje više od 10, odnosno 13 plata.

„Ako smo se dogovorili po Zakonu o socijalnom dijalogu, po Kolektivnom opštem granskom ugovoru i Zakonu o radu da se vodi dijalog, onda ne znam šta je sporno, pa direktori ne žele da razgovaraju sa svojim radnicima“, rekao je Peulić.

On je naveo da ima preduzeća koja poštuju sva prava radnika, u prvom redu to je „Alumina“ iz Zvornika koja je od početka funkcionisanja, od aprila 2013. godine do danas isplatila sve plate i regrese radnicima i u kojoj se poštuje socijalni dijalog. „Takva je situacija i u Rudniku `Stanari`, kao i u nekim drugim firmama, da ih ne nabrajam“, rekao je Peulić.

Član Republičkog odbora ovog sindikata i sekretar Sindikalne organizacije „Kosmosa“ iz Banjaluke Miroslav Ivić rekao je da u „Kosmosu“ ima mnogo problema koji se „vuku već niz godina“.

On je dodao da članovi Sindikata metalske industrije i rudarstva „Kosmosa“ smatraju da se samo radom i stvaranjem novih vrijednosti može doći do plate.
„Imamo posla toliko da bi mogli da radimo u dvije smjene“, rekao je Ivić.

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva „Alumine“ Radenko Smiljanić rekao je da radnici „Alumine“ imaju posla, redovno primaju plate i vode uspješan socijalni dijalog sa poslodavcem.

On je dodao da su u „Alumini“ isplaćene sve zaostale plate i regresi, da se sa poslodavcima vodi socijalni dijalog i time popravlja status zaposlenih.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se