15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Demonstranti u Atini palili trgovine i automobile

Policija i demonstranti sukobili su se u grčkoj prijestonici Atini nakon prvih antivladinih protesta od pobjede ljevičarske Sirize na izborima prošlog mjeseca.

Desetine demonstranata razbijali su sinoć izloge prodavnica, bacali zapaljive bombe, palili automobile i uništavali autobuske stanice nakon skupa protiv vlade premijera Aleksisa Ciprasa, koja je prošle sedmice dogovorila sporazum s EU o produženju programa zajma EU.

Taj dogovor izazvao je protivljenja i unutar same Sirize, kao i optužbe ljevice da je vlada već iznevjerila svoja predizborna obećanja, uključujući i to da će okončati program pomoći od strane EU i Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od 240 milijardi evra.

Nakon skupa, grupa ljudi obučena u crno počela je da pravi nerede u centralnom atinskom kvartu Eksarhija, u kome se okupljaju umjetnici i ljevičarski intelektualci.

Njemački poslanici juče su u probnom glasanju ubjedljivom većinom podržali produženje finansijskog programa za Grčku uoči današnjeg zvaničnog glasanja, uprkos bojazni da Atina neće ispuniti obećanja o reformama.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se