14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Deminirano 1,57 miliona metara kvadratnih

Na području Tuzlanskog kantona u 2014. godini deminirana su 1.566.482 metra kvadratna, završena su 24 projekta, dok će dva, koja su prekinuta, biti nastavljena početkom naredne deminerske sezone, saopšteno je danas nakon sjednice Vlade Tuzlanskog kantona. 

U Informaciji o ostvarenim rezultatima deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstva na području ovog kantona, koju je danas usvojila Vlada Tuzlanskog kantona, navedeno je da se, i pored svih preduzetih mjera upozoravanja na minsku opasnost, u prošloj godini na području Kalesije dogodila minska nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, a jedna teško ranjena, dok se na području Tuzle dogodio minski incident u kojem je stradalo nekoliko ovaca. 

U toku deminerske sezone, kao pilot projekat, uvedena je nova metoda deminiranja, tzv. „ciljano tehničko izviđanje“, koja je primijenjena u dva projekta na području opština Gradačac i Teočak na površini od oko 2,5 miliona metara kvadratnih, za koje još nisu izdati sertifikati, odnosno uvjerenja. 

Najintenzivniji radovi na deminiranju bili su na području opština Kalesija i Gradačac. 

Usljed prirodne nesreće, a kao posljedica djelovanja nabujalih rijeka i aktiviranja velikog broja klizišta na području Tuzlanskog kantona konstantno je bila prisutna opasnost od pomjeranja minskih polja, donošenje i izbacivanja na površinu zaostalih neeksplodiranih ubojitih sredstava, kao i pomjeranja i uništavanja minskih oznaka, kao jedinog upozorenja na zaostale mine, navodi se u informaciji. 

Deminiranje rizičnih zona na putnoj komunikaciji Tuzla-Banj Brdo-Bijeljina u mjestu Seljublje, pod oznakom hitno, obavila je deminerska kompanija „Stop mines“, a deminiranje izvorišta vode Rožajska Rijeka-Vodovod u Sapni uradila je kompanija „Pazi mine“. 

U toku 2014. godine pripadnici „A“ tima Kantonalne civilne zaštite izvršili su 344 zadatka iskopavanja, preuzimanja, prevoženja privremenog skladištenja i oko 150 zadataka uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava. 

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je listu prioriteta deminiranja na području Kantona za 2015. godinu. 

Za deminiranje metodom „čišćenja“ planirano je 452.078 metara kvadratnih, a metodom „tehničkog izviđanja“ 3.839.677 metara kvadratnih, ili ukupno 4.291.695 metara kvadratnih. 

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se