5.9 C
Zvornik
19. март 2024.

Dan D za Ukrajinu: 14 sati pregovora

MINSK – Vladimir Putin, Petro Porošenko, Angela Merkel i Fransoa Oland priveli su kraju maratonske pregovore o rješenju ukrajinske krize, javljaju Ria Novosti.

Pregovori u Minsku su trajali skoro 14 sati.

Sastanak se održavao iza zatvorenih vrata, a u dokumentu u koji je imao uvid Rojtersov reporter navodi se da bi prekid vatre na istoku Ukrajine trebalo da stupi na snagu 14. februara, u šta je uključeno povlačenje teškog naoružanja i stvaranje tampon zone. Rojters ističe da taj dokument možda nije zvanična verzija sporazuma.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je prvi napustio salu, nekoliko minuta kasnije izašao je ruski predsjednik Vladimir Putin, a za njim njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Fransoa Oland.

Predstavnik ministra spoljnih poslova Ukrajine Jevgenij Perebeinos rekao je rano jutros za ukrajinsku televiziju da se u Minsku vode teški pregovori o rješenju krize za Ukrajinu.

„Razgovori su teški, ali postoji nadu u uspjeh“, rekao je on.

Veći dio mirovnog sporazuma je spreman, ali se još uvijek pregovara o otprilike 20 odsto sporazuma, rekao je rano jutros neimenovani izvor za RIA Novosti. Sporazum neće imati više od 10 tačaka, dodao je on.

Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, napustio je oko 7 časova, bez komentara, salu za pregovore u Minsku.

Samit „posljednje nade“ je prilika da četvoro lidera potpiše zajedničku deklaraciju o implementaciji Sporazuma iz Minska potpisanog 5. septembra 2014. godine, navodi agencija Interfaks, pozivajući se na izvore iz Minska.

Porošenko: Još uvijek bez dobrih vijesti

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je u Minsku da još uvijek nema dobrih vijesti i optužio je Rusiju da predlaže neprihvatljive uslove sporazuma.

Porošenko je dodao da još uvijek „ima nade“ za uspjeh pregovora, prenosi AFP.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se