18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Cvijanović: Ne može se više tolerisati varanje sistema

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će se nakon seta reformskih zakona ići u jedan veoma obiman program borbe protiv sive ekonomije, jer se ne može više tolerisati varanje sistema.

„Sistem je taj koji treba da obezbijedi plate, penzije, subvencije da realizuje brojne projekte, izmiri stipendije i sve drugo… A kako ćete sve to da radite, ako niko ne prijavljuje radnike, pa po tom osnovu gubite poreze i doprinose. Ili prijavljujete radnike na neki minimalac, a mi svi znamo da je nemoguće da radite za minimalac na tom radnom mjestu“, kaže Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da Vlada Srpske želi da sistem bude dobar prema svakom građaninu. „A da bi sistem bio dobar, građanin mora da ima osjećaj pripadnosti nečemu i da za to mora da radi. Ima puno ljudi koji su u potrebi, ali će biti manje u potrebi kad oni koji rade rade legalno, izvršavaju svoje obaveze i sarađuju sa sistemom“, rekla je Cvijanovićeva za RTRS.

Ona je istakla da se ne smije imati strah od reformi, jer se reforme dešavaju periodično da bi se „deblokirao sistem i unio čist vazduh“.

„Da li neko misli da je nama u Vladi dosadno, pa idemo sa setom reformskih zakona. Nije sigurno. Mi idemo u reforme, jer znamo da je sistem zakrčen i da ga moramo provjetriti. Mi smo toga svjesni, preuzeli te rizike na sebe i zamolili socijalne partnere da nam u tome pomognu. Mi nosimo odgovornost za ove stvari i, nije nikakav problem, želimo da je ponesemo, ali hoćemo da imamo društvo u kojem pošteno provodimo reforme“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da ukoliko Srpska želi promjene, onda svi moraju da imaju odgovornost.

„Ne možete stalno da galamite i pričate nije Vlada isplatila nešto, a vi ne odete i ne platite ono što treba da platite. Znači, vi varate sistem, a hoćete da sistem prema vama bude fer. To neće moći, jer to nije u redu. Ako očekujete nešto od države, onda morate i državi nešto da date“, naglasila je Cvijanovićeva i dodala da se varanje sistema nigdje u svijetu ne toleriše.

Govoreći o Zakonu o izmirenjima obaveza, ona je rekla da se konačno došlo do toga da rok za izmirenje obaveza bude 60 dana. Premijer Srpske je navela da čak i direktiva EU predviđa različite rokove u smislu da se predviđa rok od 60 dana, ali da je moguće utvrditi i duži od 60 dana za fondove i javna preduzeća.

„Svako ima garanciju kada posluje sa državom, svi ti ugovori su osigurani. Tako imate nekih koji mogu da čekaju puno duže, jer znaju da će od države naplatiti to što trebaju. Ali, evo mi smo tu sada definisali jedinstveni rok, mada postoji mogućnost da se prave izuzeci. Tako je i u zakonodavstvima drugih država, a i direktiva EU daje takvu mogućnost“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je suština donošenja reformskih zakona rasterećenje privrede smanjenjem stopa doprinosa, gdje bi tom sektoru ostalo 53 miliona KM.

„Prošle godine smo uveli i neoporezivi dio dohotka u visini od 200 KM i po tom osnovu ostavili privredi 84 miliona maraka. Prošle godine, nakon poplave smo išli u emitovanje vaučera, odnosno platnih kartica i takođe ostavili građanstvu 80 miliona KM.

Ima li još negdje takav primjer u regiji, da li se tako nešto radi? Ja više vidim priče, a manje postupaka. Mi smo ovdje postupali veoma konkretno, uprkos teškoj krizi koja nas je harala i poharala, i uprkos strašnoj poplavi koja nas je zadesila.

Mi smo ostavili 80 miliona građanima sa željom da im pomognemo, da spasu svoja domaćinstva. Prošle godine smo privredi ostavili 84 miliona po osnovu neoporezivog dijela i sada 53 miliona. Ja mislim da su to hrabre stvari i da smo pokazali da nismo neodgovorni ni prema građanima, ni prema Republici Srpskoj“, istakla je Cvijanovićeva.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se