15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Brdo klizi prema kućama u Banjaluci

Stanovnici banjalučkih naselja Starčevica i Obilićevo čije se kuće nalaze ispod klizišta aktiviranih u avgustovskim poplavama još strahuju od novih nepogoda, a iako se radilo na sanacijama, pogled na brdo koje „klizi“ iznad naselja nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Iako je na ovom području i ranije bilo problema sa klizištima, tokom avgustovskih nepogoda otvorilo se nekoliko dugačkih pukotina u zemlji koje su vidljive i iz grada, a na nekim djelovima do danas tlo je već skliznulo nekoliko metara, prenose Nezavisne.

Stalna opasnost

Gradske vlasti su do danas sanirale više klizišta, a prioritetnim su proglašena ona koja ugrožavaju saobraćajnice i stambene objekte.

Klizišta su sanirana, a saobraćajnice popravljene i u ovom kraju grada, ali kada je riječ o klizištu koje se pokrenulo iznad naselja, to, kako kažu meštani, još niko nije ni pogledao.

“Mogu se vidjeti sve te pukotine, zemlja je krenula pa stala, a dokle će stajati, to se ne zna. Koliko znam, niko nije dolazio da to provjerava, a i ako jesu, ne znam kako su mogli da nikog ne obavijeste kakvo je stanje, da li je sigurno uopšte boraviti ovde kada je vrijeme ovakvo sa padavinama ili kad se sneg krene topiti. Klizišta su se pojavila duž čitavog brda. Sloj zemlje je tanak, ispod njega su stijene, podvodne vode i izvori, a u avgustu se od onolike vode već sve poremetilo. Ne znam ni šta bi moglo da se uradi u ovom slučaju, ne vjerujem da postoji neki način da se to sad odjednom osigura, ali to bi moralo da se prati i da se zna koliko je opasno za narod koji živi ovde“, kaže banjalučanin Ilija Kovačević.

U Savjetu građana Mjesne zajednice Starčevica takođe nisu upoznati da je provedena bilo kakva procjena ili ispitivanje tla na problematičnim lokacijama, ali ističu da je moguće da se stanovnici obrate savjetu građana kada je to u pitanju.

“Nismo upoznati da je bilo takvih ispitivanja ili procijena, ali postoji mogućnost da se to traži od nadležnh organa putem Savjeta MZ. Upoznati smo da su rađene sanacije klizišta, ali nismo dobili nikakve informacije o klizištima koja još nisu sanirana. Ljudi koji su ugroženi treba da se jave u MZ i da se od nadležnih dopisom traži informacija o stanju na terenu“, kaže predsjednik MZ Starčevica Đorđe Knežević.

Privremene sanacije

U pojedinim djelovima naselja klizišta su se aktivirala još za vrijeme majskih poplava. Pored bujica i klizišta, problem su i izvori koji se nalaze iznad kuća, kao i podzemne vode. A, iako se radi o najvidljivijoj prijetnji, ovo sigurno nije jedino kritično područje kada su u pitanju klizišta.

Iste probleme imaju i u naselju Potok, u Kuljanima, Česmi, Priječanima, Laušu, Poniru, Vrbanji, Adi i mnogim drugim mjestima. Na području grada, prema informacijama iz Gradske uprave, bila su 84 registrovana klizišta uz stambene objekte, 34 klizišta koja su ugrozila saobraćajnice i 31 na lokalnim i nekategorisanim putevima.

Do kraja oktobra sanirano je 45 klizišta, ali je činjenica da se uglavnom radilo o privremenim sanacijama, te da klizišta koja se nalaze malo iznad kuća i puteva nisu ni privremeno sanirana, a kako kažu mještani, ni pogledana od stručnih lica ili bilo koga, javlja Press.

Šteta od klizišta

Ukupna šteta od avgustovskih nepogoda procjenjena je na 1,3 miliona maraka, a šteta koju su prouzrokovala klizišta iznosi 165 hiljada maraka.

Nadležni su od avgusta do kraja godine privremeno sanirali mnoga od prioritetnih klizišta, ali se ipak radi o privremenim sanacijama. Za trajna rješenja ovog problema nema sredstava u gradskom budžetu, a što se tiče ugroženih kojima nisu sanirana klizišta, njima je rečeno da čekaju proljeće, kao i da se neće moći rešavati jedno po jedno klizište, nego je potrebno da prvo bude izrađena studija…

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se