15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Biljnim tamjanom otrovano 26 mladih ljudi

BEOGRAD – Na Vojno-medicinskoj akademiji /VMA/ u Beogradu od početka godine hospitalizovano je 26 mladih koji su koristili takozvani „biljni tamjan“, kao legalnu zamjenu za marihuanu, među kojima je jedna djevojka koja je dovezena u komi, potvrđeno je iz VMA.

Potpukovnik Miodrag Jovanović iz nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA rekao je da bi se „biljni tamjan“ uskoro trebao naći na listi nelegelnih psihoaktivnih supstanci i pozvao roditelje da, dok se to ne desi, nadziru svoju djecu.

„Sinoć je na VMA stigao i 26. pacijent koji je hospitalizovan zbog posledica korišćenja novih droga. Reč je o devojci iz Pančeva, koja je bila u komi“, rekao je Jovanović.

On je pojasnio da ono što se naziva „biljnim tamjanom“ nema veze sa pravim tamjanom, koji se koristi u vjerskim obredima u crkvama, prenose beogradski mediji.

„To je kolokvijalni naziv koji je pogrešan, a reč je o mešavini raznih trava koje su se ranije koristile u mirisnim štapićima, ali su sada prskane sredstvima koji deluju na organizam slično kao kanabis, ali mnogo jače“, objasnio je Jovanović.

On je istakao da je opasnost velika, jer se ne zna šta sve tačno sadrži mješavina i u kojim razmjerama.

„Mogu da budu različite koncentracije. Ne mora jedna popušena cigareta da sadrži istu koncentraciju“, upozorio je Jovanović.

Mladi koji su potražili pomoć na VMA žalili su se na vrtoglavicu, imali su ubrzan rad srca i povišen pritisak.

„Biljni tamjan“ se, navodno, uvozi iz Hrvatske, izaziva i drhtavicu, mučninu, gubitak svijesti, povraćanje i nemogućnost hodanja.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se