8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

„Zvorničkim prozorima duše“ otvorena „Svetosavska nedelja 2015“

ZVORNIK – Kulturnim događajem „Zvornički prozori duše“ sinoć je u Zvorniku počela 23. „Svetosavska nedelja“.

Manifestaciju koja se obilježava od 23. do 31. januara otvorio je načelnik odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti opštine Zvornik Milan Cvijetinović koji je rekao da je „Svetosavska nedjelja“ prilika da kulturni stvaraoci i lokalna udruženja, koja njeguju tradiciju srpskog naroda, doprinesu kvalitetu programa ove kulturno-duhovne manifestacije.

Protojerej stavrofor Vidoje Lukić istakao je da je Sveti Sava duhovni rodonačelnik srpskog naroda i nemjerljiva ličnost koja zaslužuje više pažnje i svetkovine nego što to može da se smjesti u jedan dan.

– To smo znali prije 23 godine kada smo došli na ideju da počnemo praznovanje „Svetosavske nedelje“ u koju će biti smješteno niz kulturnih događaja u čast Svetog Save rekao je Lukić dodavši da će u toku praznovanja ove manifestacije biti dosta kulturno-duhovnih događaja.

Predsjednik zvorničke SPKD „Prosvjeta“ Radosav Perić podsjetio je da je „Svetosavska nedelja“ prva manifestacija u Republici Srpskoj pod ovim imenom koja, zahvaljujući Opštini Zvornik, školama, crkvi i članovima „Prosvjete“, traje 23 godine.

– Ova manifestacija svake godine je sadržajnija i ljepša, sa još više publike i možemo biti ponosni na nju. Pored kulturnog i duhovnog dijela, ona sadrži i sportski dio, a to je veoma značajno da se njeguje zdrav duh – rekao je Perić.

On je poručio da treba da poštujemo naše narodne običaje, da se ne otuđujemo jedni od drugih, istakavši da je ova kulturno-duhovna manifestacije prilika da se sabiramo, da saborujemo i da se na neki način podsjetimo na našu prošlost.

– Često mislimo da smo u taškoj situaciji, a zaboravljamo da ima i drugih koji su u još težoj situaciji i zato treba da se vratimo bratoljublju i svetosavlju, čime ćemo lakše prebroditi sve naše teškoće – istakao je Perić.

Književnica Radmila Đokić iz Bijeljine ocijenila je da ova manifestacija znači mnogo za mlađa i starija pokoljenja i da je treba njegovati za buduća pokoljenja.

Na sinoćnjoj književnoj večeri, pored Đokićeve svojim stihovima predstavile su se i zvorničke pjesnikinje Dana Gavrić, Ilinka Matić i Snežana Nikolić. U programu su nastupili i muzička grupa, recitatori i glumci Tehničkog školskog centra, te pjevačka grupa i folklorna sekcija društva „Prosvjeta“.

U okviru „Svetosavske nedelje“ danas će biti održan 18. Izbor sportiste godine Zvornika, dok će u ponedeljak biti upriličena Svetosavska akademija.

Na dan Svetog Save u zvorničkoj crkvi u 09:00 sati biće služena Sveta liturgija, nakon čega će u školama biti obilježena školska slava.

Svetosavska nedelja tradicionalno će biti završena Svetosavskim balom u prvu subotu po Savindanu.

Pored ovih događaja, danas se od 09:00 do 16:00 sati u Rekreativno-sportskom centru održava Odbojkaški turnir za pionirke.

Organizator 23. po redu Svetosavske nedelje je zvorničko Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ u saradnji sa školama, crkvenom opštinom i Domom omladine, a pokrovitelj Opštine Zvornik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se