18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Zvorničani traže besplatno finansijsko i pravno savjetovanje

ZVORNIK – Opštinska uprava opštine Zvornik 25. novembra 2014. godine počela je realizaciju projekta pružanja usluga besplatnog finansijskog i pravnog savjetovanja prezaduženih građana u partnerstvu sa IFC-om, Evropskim fondom za Jugoistočnu Evropu, Švajcarskim državnim sekretarijatom za ekonomske poslove i Udruženjem za odgovorno upravljanje ličnim finansijama „U plusu“.

Do danas se za ovu uslugu obratilo 12 stranaka, što je najveći broj u odnosu na ostale opštine uključene u ovaj projekat u drugom ciklusu. U jednakom procentu javljali su se dužnici i žiranti, takođe je približno isti odnos muškaraca i žena, te zaduživanja u bankama i mikrokreditnim organizacijama.

U kancelariji rade Slađana Tijanić i Dragana Vidaković, angažovane iz reda zaposlenih, koje posjeduju Certifikat o pohađanju završne obuke o savjetovanju zaduženih građana.

– Najveće kreditno zaduženje među onima koji su nam se obratili iznosi 25.000 KM, a ostala su od 5.000 do 10.000 KM. Naša ciljna grupa su ljudi koji imaju određena sredstva koja mogu usmjeriti u vraćanje kredita, ali ne možemo pomoći onima koji nemaju nikakva sredstva. Mi im objašnjavamo kako sve funkcicioniše kasnije u naplati, dajemo im obavještenja o osiguranju kredita za slučaj nezaposlenosti, pravimo plan otplate, pišemo zahtjeve da im finansijska ustanova smanji ratu, produži rok otplate ili odobri grejs period, te da otplatu zamrznu na neki period. Objašnjavamo im kakva su njihova prava prema njihovom trenutnom stanju, kakve su im mogućnosti prema zakonu, šta mogu tražiti od banke, šta mogu očekivati da će banka učiniti prema njima. Iz kancelarije uglavnom odu sa nadom, a nama je bitno da oni budu obaviješteni – kažu Tijanićeva i Vidakovićeva.

Stranke dobijaju informacije o pravima i obavezama prema finansijskoj instituciji, o svim mogućnostima, šta bi bilo najpovoljnije za njih, kao i na koji način bi mogli privrijediti, a dobijaju i upozorenje šta će se desiti ukoliko kredit ne bude vraćen.

Savjetnici rade u kancelariji 40a koja se nalazi na spratu zgrade Opštine Zvornik, utorkom i četvrtkom od 13:00 do 15:00 časova, a svima koji se obrate za savjet zagarantovana je apsolutna diskrecija.

Usluga će građanima biti dostupna do juna 2016. godine, uz mogućnost produženja realizacije projekta.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se