10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Zagreb prijeti Srbiji blokadom u EU: Hrvat ostaje u srpskom zatvoru

Srbija je odbila novu ucjenu Hrvatske i neće promijeniti Zakon o nadležnosti za suđenje za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji!

Ovo je “Večernjim Novostima” potvrđeno u Ministarstvu pravde povodom odluke hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu da traže promjenu pomenutog akta, kako bi njihov državljanin Veljko Marić, osuđen na osnovu ovog zakona, bio prebačen u Hrvatsku “gdje bi imao pošteno suđenje”.

Ako ovo ne bude ispunjeno, Zagreb je čak zaprijetio blokiranjem poglavlja o pravosuđu u pregovorima Beograda i Brisela! Novi šokantan zahtjev vezan je za Nacrt rezolucije o napretku Srbije ka EU, koji je predstavio izvijestilac EP, Dejvid Mekalister, prenosi kameleon.ba.

Na taj dokument, o kojem će se glasati u martu, hrvatski poslanici podnijeli su amandmane koji su prst u oku srpskoj vladi. Osim ovog predloga, Hrvati zahtijevaju i veća prava nacionalnih manjina i bolju saradnju Srbije sa sudom u Hagu.

Podršku hrvatskim poslanicima juče je i dala šef hrvatske diplomatije, Vesna Pusić.

– Insistiraćemo da Srbija ispuni sve kriterijume na putu do EU. Naša vlada učestvuje u procesu pregovora kao država članica Unije i nećemo koristiti ništa izvan onoga što su kriterijumi za napredovanje. Bilateralne probleme sa Srbijom rješavaćemo bilateralno – rekla je Pusićeva, prenose Novosti.

Zamjenik šefa skupštinskog odbora za evropske integracije Laslo Varga objašnjava za “Novosti” da hrvatski prijedlozi mogu da budu usvojeni samo ako iza njih stanu veće zemlje EU.

Svi predstavnici u EP, uključujući i Hrvate, svoja izlaganja koriste za unutrašnje političke svrhe. Očigledno je da će krajnji tekst rezolucije biti drugačiji od Mekalisterovog nacrta. Najvjerovatnije će biti usvojeni oni amandmani oko kojih se pronađe kompromis. Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta smatra da potez hrvatskih poslanika nije iznenađenje i da je bilo jasno da će voditi politiku uslovljavanja prema Srbiji, sa ciljem da je, između ostalog, prisile da odustane od zahtjeva za vraćanje otetih imovinskih, stečenih i brojnih drugih prava protjeranim Srbima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se