15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Zabranjene posjete u bolnicama Srpske

BANJALUKA – Glavni republički zdravstveni inspektor zabranio je rješenjem posjete bolesnicima u bolnicama i ostalim stacionarnim zdravstvenim ustanovama, nakon što je u 14 opština Republike Srpske proglašena epidemija morbila.

Institut za javno zdravstvo Republke Srpske preporučio je Inspektoratu zabranu posjeta, s obzirom da su od morbila oboljela 1.982 lica, da je prijavljeno 9.008 slučajeva sličnih gripu, te da su registrovana 27.644 slučaja akutnih respiratornih infekcija, kao i da je riječ o lako prenosivim bolestima koje se šire kapljičnim putem.

Zabrana stupa na snagu objavljivanjem rješenja javnim saopštenjem putem sredstava javnog informisanja i ostaje na snazi dok traje epidemija morbila i povećano obolijevanje od gripa i drugih akutnih respiratornih bolesti, saopšteno je iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Za provođenje zabrane posjeta odgovorni su direktori zdravstvenih ustanova, dok će nadzor nad provođenjem mjera iz rješenja, obavljati republički zdravstveni inspektori.

O prestanku zabrane posjeta odlučiće se na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravstvo, o čemu će zdravstvene ustanove i javnost biti blagovremeno obaviješteni.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se