10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Ukrajina centralno pitanje tokom srpskog predsjedavanja

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas na sjednici Stalnog savjeta OEBS-a u Beču da međunarodna zajednica treba da ostane budna pred terorističkim prijetnjama, kao i da Ukrajina ostaje centralno pitanje kojim će se OEBS baviti ove godine.

Izlažući prioritete srpskog predsjedavanja OEBS-om, Dačić je na sjednici rekao da predsjedavanje Srbije dolazi u veoma teškom trenutku.

„Prilikom podnošenja kandidature smatrali smo da bi predsedavanje zemlje sa zapadnog Balkana pružilo dodatnu vrednost radu naše organizacije, posebno u smislu prenošenja pouka stečenih na osnovu našeg iskustva na širi region OEBS“, ocijenio je Dačić.

On je izrazio uvjerenje da predsjedavanje Srbije može da pruži dodatni podsticaj jačanju regionalne saradnje i unapređenju procesa pomirenja.

U vezi sa terorističkim napadima u Francuskoj prošle sedmice, Dačić je rekao da je terorizam sve veća prijetnja i da su sve vlade dužne da se tome suprotstave.

„Sve naše vlade su dužne da preduzmu neophodne mere ne samo u pogledu borbe protiv terorizma i pružanja bezbednosti građanima, već i u pogledu negovanja tolerancije i nediskriminacije u našim društvima“, poručio je Dačić.

On je ocijenio da je „strašni napad prije dva dana u istočnoj Ukrajini, u kojem je nekoliko ljudi ubijeno i ranjeno, još jedan dokaz u prilog ovoj tvrdnji“.

Dačić je u svojstvu predsjedavajućeg OEBS-om pozvao sve strane u Ukrajini da odmah obustave upotrebu sile i pokažu uzdržanost, te podvukao neophodnost punog poštovanja prekida vatre.

„Očigledno, situacija u i oko Ukrajine i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju stabilnosti regiona, kao i evropskoj i globalnoj bezbednosti. Vodeći prioritet u našem redu biće da nastavimo da se bavimo tom krizom na način koji će dati podstreka mirovnom procesu“, naglasio je Dačić.

Dačić je rekao da Srbija namjerava da zajedno sa Trojkom, koju osim Srbije čine Švajcarska i NJemačka radi sa glavnim akterima na iznalaženju miroljubivog rješenja te krize posredstvom dijaloga.

„Bez iskrenog dijaloga među glavnim akterima, kao i među državama učesnicama, biće izuzetno teško doći do rešenja krize. Stoga je od suštinskog značaja da se ulože maksimalni napori s ciljem postizanja održivog prekida vatre i potpunog obustavljanja neprijateljstva“, poručio je Dačić i dodao da je primjena dokumenata iz Minska ključna za postizanje napretka.

Dačić je istakao da čvrsto podržava napore šefa Posmatračke misije OEBS-a uz očekivanje da će Trilateralna kontakt grupa svojim radom značajno doprinijeti jačanju dogovora potpisanih u Minsku i unapređenju mirovnog procesa.

On je najavio da će Srbija na dnevni red kao glavni zadatak staviti i rješavanje „zamrznutih“ konflikata posredstvom dogovorenih formata.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se