23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Srbija da reaguje na nazivanje Vojvodine državom

BEOGRAD – Napredni klub Čedomira Antića pozvao je danas predsjednika, premijera i ministra spoljnih poslova Srbije da reaguju povodom izjave novoizabranog predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u kojoj je Vojvodinu nazvala susjednom zemljom.

„Ovakva skandalozna izjava, pa sve i da je nenameran politički gaf, svakako ne sme da ostane bez reakcije nadležnih u Srbiji. Politika Hrvatske prema Srbiji i srpskom narodu u toj susednoj državi nebrojano puta do sada pokazala se nekorektnom i zluradom“, saopšteno je iz Naprednog kluba.

U saopštenju se navodi da se u Hrvatskoj, članici EU, Srbima osporavaju elementarna ljudska, građanska i manjinska prava, ne mogu da koriste pismo i jezik, niti da ostvare pravo na povratak, da je od ove godine hiljade srpskih prognanika izbrisano iz državljanstva u toj zemlji, te da se „ljudi hapse samo ako se fotografišu sa srpskom zastavom“.

„Srpski zvaničnici ne bi smeli da ostanu nemi na komentare hrvatskih političara kojima se narušava integritet, suverenitet i vređa srpska državnost. Srbija je jedna, jedinstvena i nedeljiva i to treba jasno staviti do znanja“, poručeno je iz Naprednog kluba.

Iz Naprednog kluba navode da je Kitarovićeva u obraćanju, koji je uživo prenošen na državnoj televiziji HRT, rekla: „Boriću se za prava manjina u Hrvatskoj da ona budu još veća, ali ništa manje neću tražiti za Hrvate u Srbiji, Vojvodini i u drugim susjednim zemljama“, što je pozdravljeno ovacijama i aplauzom iz publike.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se