15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

SNSD pokreće inicijativu za smjenu DŽaferovića

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da će poslanici ove stranke pokrenuti inicijativu za smjenu predsjedavajućeg ovog doma Šefika DŽaferovića zbog ozbiljnih i osnovanih optužbi da nije prijavio, ni spriječio ili kasnije procesuirao počinioce ratnih zločina nad Srbima u proteklom ratu u BiH.

„Optužbe koje je u javnosti iznio potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo su, po našem mišljenju, sasvim utemeljene i predstavljaju više nego dovoljan razlog za pokretanje inicijative za smjenu DŽaferovića. Kebo nije bilo ko, već jedan od najviših funkcionera FBiH i čovjek kojeg je na tu funkciju predložila SDA, stranka kojoj pripada DŽaferović“, naglasio je Košarac u izjavi Srni.

On je izrazio uvjerenje da je Kebo, kao potpredsjednik FBiH, na poziciji na kojoj su mu dostupni dokazi o počinjenom krivičnom djelu za koje optužuje DŽaferovića.

Košarac je pozvao Tužilaštvo BiH da se hitno izjasni o dokazima koje je protiv DŽaferovića i drugih bošnjačkih ratnih vojnih, policijskih i političkih zvaničnika podnio Kebo.

„Iako se Tužilaštvo BiH, kako smo i navikli kada je riječ o bošnjačkim zločinima, okružilo `zidom ćutanja`, smatramo da su težina optužbi i dokazi koje Kebo iznosi u javnost dovoljni da DŽaferović ne može obavljati funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma, niti taj dom može adekvatno predstavljati. Zato pozivamo sve poslanike, a posebno poslanike koalicije `Savez za promjene` da podrže našu inicijativu za njegovu smjenu“, rekao je Košarac.

On je poručio da DŽaferovića treba smijeniti i zbog pokušaja negiranja 9. januara – Dana Republike Srpske.

„U izjavama sarajevskim medijima DŽaferović je, očigledno, zloupotrijebio poziciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma i svojim neprimjerenim izjavama o Danu Republike, datim bez konsultacija sa ostalim članovima Kolegijuma ovog doma, izašao iz okvira Ustava BiH i entitetskih ustava s ciljem narušavanja Dejtonskog sporazuma, provociranja unutrašnje destabilizacije zemlje i narušavanja međunacionalnih i međuentitetskih odnosa“, zaključio je Košarac.

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo potvrdio je da je glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću dostavio više od 2.000 stranica dokumenata u vezi sa zločinima nad Srbima u Vozući kod Zavidovića.

Kebo kaže da se u ovim dokumentima pominju imena bivšeg komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina i načelnika Centra službi bezbjednosti Zenica Šefika DŽaferovića.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se