23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Službi pravne pomoći Opštine Zvornik u 2014. obratilo se preko 5 hiljada građana

ZVORNIK – Službi pravne pomoći koja radi u okviru Odjeljenja za opštu upravu opštine Zvornik u protekloj godini obratilo se 5.129 lica koja su tražila usmenu pravnu pomoć ili pravnu pomoć u pisanom obliku, saopšteno je iz Opštine Zvornik.

Usmeno pravno savjetovanje i mišljenje stranke su najčešće tražile iz oblasti rada i radnih odnosa, penzijsko-invalidskog osiguranja, zdravstvene zaštite, boračko-invalidske zaštite, ostvarivanja prava na socijalnu zaštitu i pomoć, zaštitu i ostvarivanje prava kod Poreske uprave Republike Srpske, te u vezi raznih prava i obaveza vezano za rad Opštinske uprave Zvornik.

– Pored usmenih pravnih savjeta i mišljenja, sastavljeno je i 4.760 pismenih akata u vidu tužbi, žalbi, prigovora, zahtjeva, urgencija, punomoći, izjava, prijedloga, ugovora, obavještenja, potvrda o životu, koje su stranke dalje koristile u pravnom saobraćaju i upućivale drugim organima i organizacijama – rekla je samostalni stručni saradnik za poslove pravne pomoći Dragana Vidaković.

Visina i način plaćanja naknada za usluge Službe pravne pomoći vrši se u skladu sa Odlukom o naknadama za usluge koje pruža služba pravne pomoći.

Od plaćanja su oslobođeni članovi porodica poginulih i nestalih boraca koji primaju porodičnu invalidninu, invalidi rata od I d IV kategorije, civilne žrtve rata vezano za ostvarivanje prava po istom osnovu, kao i penzioneri u ostvarivanju prava iz oblasti penzijsko-invalidske zaštite. Takođe su oslobođeni i korisnici materijalne pomoći Centra za socijalni rad, sva lica u svrhu zasnivanja radnog odnosa, učenici i studenti u vezi upisa u školu ili fakultet, građani u vezi ostvarivanja prava na dječiju zaštitu i prava iz oblasti zdravstvenog osiguranja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se