18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Slabo interesovanje za legalizaciju objekata u Bratuncu

BRATUNAC – Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i građevinarstvo u opštini Bratunac Mladen Tolj izjavio je da je mali broj vlasnika nelegalno izgrađenih objekata sa područja ove opštine podnio zahtjev za njihovu legalizaciju i podsjetio da zakonski rok ističe 24. maja.

On je pojasnio da novi Zakon o uređenju prostora i građenju Republike Srpske nalaže da vlasnici svih nelegalno izgrađenih objekata u Srpskoj do 24. maja podnesu zahtjev opštinskim organima za legalizaciju.

Tolj ističe da iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske upozoravaju da neće biti produžavanja roka za podnošenje zahtjeva za legalizovanje objekata.

On je pozvao je sve stanovnike ove opštine koji imaju takve objekte da to učine u datom roku i dodao da su ovo najpovoljniji uslovi za legalizaciju, te da se ovaj zakon odnosi i na objekte u seoskim područjima bez obzira kada su izgrađeni.

Tolj kaže da u bratunačkoj opštini nemaju tačne podatke o broju nelegalno izgrađenih objekata.

„U urbanom dijelu Bratunca ima oko 350 takvih objekata, a na području opštine taj broj je, vjerovatno, 10 puta veći“, procjenjuje Tolj.

On ističe da su osnovni razlozi što vlasnici ne podnose zahtjeve za legalizaciju objekata neriješeni imovinsko-pravni odnosi vezani za vlasništvo zemljišta gdje su objekti izgrađeni, zatim loše materijalno stanje koje onemogućava vlasnike da izdvoje sredstva za legalizaciju, te urbanistička nekultura i stvorene loše navike kod mnogih građana da izbjegavaju plaćati bilo kakve obaveze čekajući da im neko subvecioniše, otpiše ili bar reprogramira dugove.

Tolj je upozorio vlasnike nelegalnih objekata da treba da podnesu zahtjeve za legalizaciju i ako nemaju riješene imovinsko-pravne odnose jer, u suprotnom, može doći do uklanjanja nelegalnih objekata nakon isteka roka za legalizaciju.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se