8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Širom Srpske obilježavanje Dana i krsne slave Srpske

Dan i krsna slava Republike Srpske – Sveti arhiđakon Stefan obilježeni su u Derventi gdje je ispred centralnog spomen – obilježja poginulim srpskim borcima služen parastos i položeni vijenci i cvijeće.

Vijence i cvijeće položio je načelnik opštine Derventa Milorad Simić, te predstavnici Skupštine opštine, Boračke organizacije, udruženja proisteklih iz odbrambeno – otadžbinskog rata, Policijske stanice, SUBNOR-a i političkih partija.

U prostorijama Centra za kulturu prijem je organizovao načelnik opštine Milorad Simić koji je istakao da ova lokalna zajednica sa puno ljubavi obilježava Dan i krsnu slavu Republike Srpske.

Simić je istakao da opština Derventa čini sve što može da pomogne boračkim kategorijama i odaje dužno poštovanje svim stvaraocima Republike Srpske.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Derventa Čedo Vujičić istakao je da, pritisnuti ekonomskim i drugim problemima i svakodnevnom borbom za egzistenciju, ne primjećujemo značaj koji ima institucionalno organizovanje Republike Srpske, piše RTRS.

U Modriči je služen parastos i položeno cvijeće na centralni spomenik i u spomen – sobi poginulim borcima i civilima u posljednjem ratu.

Parastos je služen u hramu Uspenja presvete Bogorodice u Modriči, a potom je ispred spomenika održan kraći pomen.

Zamjenik načelnika opštine Nikola Savić rekao je da je Srpska garant opstanka srpskog naroda i da se moraju pomenuti njeni stvaraoci, posebno borci i civili koji su dali živote za Republiku Srpsku.

Predsjednik Boračke organizacije u Modriči Milutin Vračević istakao je da je u jedinicama sa prostora ove opštine i jedinicama koje su učestvovale u odbrani Modriče poginulo više od 700 boraca čije su fotografije izložene u spomen-sobi.

Povodom Dana Republike Srpske i krsne slave svetog Stefana, u Šamcu je održan tradicionalni prijem za predstavnike privrednog, javnog, kulturnog i sportskog života te lokalne zajednice.

Praznični prijem bio je prilika za sumiranje rezultata ostvarenih na planu obnove infrastrukture i oživljavanja privrede nakon prošlogodišnje poplave.

Načelnik opštine Savo Minić je istakao da je sada najvažnija realizacija projekta rekonstrukcije obaloutvrda, koji ima podršku Vlade Republike Srpske. To će poslati jasnu poruku svim potencijalnim investitorima da je Šamac bezbjedan grad.

Povodom Dana Republike, položeni su cvijeće i vijenci na centralno spomen – obilježje poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

Polaganjem vijenaca na spomenik poginulim borcima u Zvorniku , predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno – otadžbinskog rata obilježili su 23. rođendan Republike Srpske i krsnu slavu Svetog prvomučenika arhiđakona Stefana.

Osnovna poruka jeste da se čuva Republika Srpska, ali i da se mora posvetiti više pažnje onima koji su stvorili Republiku.

„Obavezni smo da se sjećamo svih onih koji su najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske., da ih se ne  sjećamo samo na današnji dan, nego svih ovih dana u godini“, rekao je Vladan Matić, predsjednik Boračke organizacije Zvornik.

Krvlju natopljena, životima odbranjena, u srcima nošena, vječno slavljena i trajna, ovakvom porukom se proslavlja ime otadžbine u Zvorniku.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se