15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Sastojci za hemijsko oružje ABiH stigli iz hrvatske kompanije INA

BANJALUKA – Predsjedništvo Skupštine opštine Tuzla nabavilo je 1993. godine hemikalije za proizvodnju hemijskog oružja za borbu protiv srpskih snaga od hrvatskog preduzeća „INA Petrokemija“ Kutina, za šta su odobrenje dobili od Ministarstva odbrane Hrvatske, navodi se u dokumentima koje je potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo dostavio Tužilaštvu BiH.

Ovi dokumenti datirani su na 1. april 1993. godine, a prije toga, 17. marta, Ambasada RBiH u Zagrebu dostavila je hrvatskom ministarstvu odbrane molbu za saglasnost za pretakanje hemikalija u „INA Petrokemiji“, piše „Glas Srpske“.

U molbi se traži pretakanje iz željezničkih cisterni u kontejnere 160 tona azotne kiseline, 120 tona oleuma i koncentrovana sumporna kiselina, koji bi se kupovali u direktnom aranžmanu sa „INA Petrokemijom“ Kutina.

U dopisu je navedena i garancija da će proizvodi dobijeni iz ovih hemikalija biti upotrebljavani isključivo u zoni djelovanja Drugog korpusa Armije BiH, u kojem pod jedinstvenom komandom djeluju i jedinice Hrvatskog vijeća odbrane, prenosi Srna.

U dokumentima koje je Tužilaštvu BiH proslijedio potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo može se vidjeti da su prvi put minobacačke granate sa hemijskim punjenjem upotrebljene 2. avgusta 1993. godine prilikom napada na šire područje Zvornika u nastojanju da izbiju na rijeku Drinu i tamo učvrste svoje položaje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se