3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

»Šarli ebdo« ne odustaje od Muhameda

PARIZ – Na naslovnoj strani prvog izdanja francuskog satiričnog lista „Šarli ebdo“ od napada islamista na redakciju tog nedjeljnika, biće objavljena karikatura proroka Muhameda koji plače držeći natpis „Je suis Carlie“ (Ja sam Šarli), ispod kojeg piše: „Sve je oprošteno!“.

Naslovna strana novog broja lista, na kojem rade preživjeli članovi redakcije desetkovane u prošlonedjeljnom masakru u Parizu, dostavljen je medijima uoči objavljivanja u srijedu.

Tri miliona primjeraka „izdanja preživjelih“ već je štampano i biće dostupno u 25 zemalja, na 16 jezika, prenio je Frans pres.

Napad na redakciju lista „Šarli ebdo“ u kojem je 7. januara ubijeno 12 ljudi, izazvao je osude i saosjećanje širom svijeta, propraćeno sloganom „Ja sam Šarli“, ali bi ponovno objavljivanje karikarure Muhameda moglo da razbjesni ekstremne muslimane, koji vjeruju da je zabranjeno slikati njihovog proroka na bilo koji način, podsjeća francuska agencija.

Međutim, preživjeli članovi redakcije zakleli su se da će očuvati tradiciju lista, čijih satira su meta sve religije, političari, javne ličnosti i aktuelni događaji.

Na njegovim stranama, često su provokativnim crtežima ismijavani islamistički ekstremisti.

Ranije je saopšteno da će novi broj lista biti štampan u milion, umjesto uobičajenih 60.000 primjeraka, a imaće osam umjesto dosadašnjih 16 strana.

Malka je u izjavi za Francuski radio rekao da će se u novom broju prorok Muhamed, pored ostalih, „očigledno ponovo naći na meti satire, kako bismo pokazali da redakcija neće ni milimetra popustiti pred ekstremistima koji pokušavaju da je ućutkaju“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se